Parkeringsplatser, allmänna

Klickbar karta över parkeringar i Tanums kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du kan zooma och se vilken typ av parkering som finns.

Under sommarmånaderna mångdubblas folkmängden i Tanums kommun vilket ställer stora krav på parkeringsutrymmen. Utöver utrymmen för korttidsparkering har kommunen anlagt långtidsparkeringar i flertalet av tätorterna.

parkeringsskylt allmän parkering

Parkering Allmän parkeringsplats

Om inget annat anges är parkering tillåten i 24 timmar måndag till fredag. På lördag, söndag, helgdag och dag före helgdag får du parkera under obegränsad tid.

Avgiftsbelagda parkeringar

På centrala parkeringar i Fjällbacka, Grebbestad och Hamburgsund tas avgift ut under perioden 15 juni–15 augusti mellan klockan 9.00-18.00. Första timman är avgiftsfri och därefter tas en avgift ut om 20 kronor i timmen. Som mest kan du parkera 3 timmar i följd. Vid parkering längre än en timme på avgiftsbelagda parkeringar kan endast EasyPark användas.

Betala avgift

Avgiften betalas via app, sms, swish, betalkort, faktura, paypal eller talsvar (leverantör EasyPark). Information om betalning finns på informationsskyltar på parkeringsplatsen och på EasyParks webbplats.

Första timmen avgiftsfri med parkeringsskiva

För parkering i upp till en timma är parkeringen avgiftsfri med antingen parkeringsskiva, handskriven lapp med klockslag i rutan eller via parkeringsappen EasyPark.

Parkeringsskiva eller handskriven lapp gäller också på:

  • Kvarnbergsvägen i Fjällbacka mellan 8.00-20.00, max 8 timmar.
  • Resövägen, Resö hamn mellan 8.00-20.00, max 4 timmar.

Långtidsparkering

Långtidsparkeringar i tätorterna Grebbestad, Fjällbacka och Hamburgsund ligger cirka 10 minuter promenad från centrum.

Parkeringskarta

Länk till karta över parkeringar i Tanums kommun hittar du på kommunens webbplats: tanum.se/parkering Länk till annan webbplats.

Parkeringsplatser för rörelsehindrade

Synligt parkeringstillstånd för rörelsehindrad krävs för att parkera på parkeringsplatser reserverade för rörelsehindrade. På dessa platser gäller regler för längsta parkeringstid om det finns angivet. Dessa platser är avgiftsbefriade.

På allmän parkeringsplats ger synligt parkeringstillstånd för rörelsehindrad tillsammans med zonkod för rörelsehindrad rätt till avgiftsfri parkering upp till 24 timmar. Zonkod för rörelsehindrad tillhandahålls av Tanums kommuns kundcenter 0525-18 000 eller kommun@tanum.se.

Parkeringsskylt Klass I

Personbil Klass I

Parkering för personbil Klass I betyder att det endast är tillåtet att parkera personbilar på parkeringsplatsen.

 

 

Parkeringsskylt husbil

Parkering för husbil

Husbilar hänvisas till allmänna parkeringsplatser för personbilar (skyltad P) samt parkeringsplats skyltad Klass II eller Husbil (se parkeringskarta). Husbilar får inte parkera på parkeringsplats skyltad med Personbil Klass I. Husbilen får inte hindra framkomligheten och det är inte tillåtet att övernatta på parkeringsplatser. För övernattning eller ställplats kontakta privat aktör.

Parkering för släpfordon till exempel husvagn eller båtkärra

Personbil med släp hänvisas till allmän parkeringsplats för personbilar utan förbud mot släpfordon. Skyltning på plats gäller. Släpet får inte hindra framkomligheten och det är inte tillåtet att övernatta på parkeringsplatser. För övernattning eller ställplats kontakta privat aktör.

Parkering för Buss

Fordon registrerade som Buss är hänvisade till parkering för Buss (se parkeringskarta).

Parkering för MC och EU-moped (klass I)

Parkeras enligt samma regler och på samma parkeringsplatser som bilar.

Parkering för cykel och moped (klass II)

Cykel kan parkeras där det inte är gångfartsområde eller finns förbudsskyltar mot parkering av cykel. Moped parkeras enligt samma villkor som cykel.

Parkeringsövervakning

Parkeringsövervakning sker året runt, men med ökad intensitet under juni-augusti. Parkeringsövervakningen sköts av Q-Security på uppdrag av Tanums kommun

Övervakningen syftar främst till att öka tillgängligheten av parkeringsplatser genom att långtidsparkering på fel plats undviks, och förbättra framkomligheten för fotgängare och fordon genom att felaktig parkering undviks.

Taxan skiljer på "Tidsöverträdelse" och "Grövre förseelse". Som grövre förseelse räknas olovlig parkering på särskild plats för rörelsehindrad, överträdelse mot stannaförbud och parkeringsförbud.

Avgiften är

  • 1 000 kronor för parkering på till exempel gångbana, övergångsställe och särskild plats för rörelsehindrad.
  • 700 kronor för annan felaktig uppställning.
  • 500 kronor för parkering under för lång tid.

Vid frågor kontakta kundcenter 0525-180 00 kommun@tanum.se.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Gatu- och projektavdelningen

0525-180 00

Besöks/postadress

Storemyrsvägen 2,
Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
457 81 Tanumshede