Kommunfakta

Tanum är Bohusläns till ytan största kommun, med en landyta på 909 kvadratkilometer, räknas även vatten med är ytan 945 km². Kommunen har knappt 13 000 invånare, vilket innebär att befolkningstätheten är cirka 13 invånare per km².

Karta över Tanums kommunFörstora bilden

Karakteristiskt för Tanum är det stora antalet små samhällsbildningar; de flesta ligger vid kusten. Det har sin historiska bakgrund i fiskets utveckling, inte minst under sillperioderna, samt i fraktfartens och stenindustrins blomstringstid i slutet av 1800-talet och under de första årtiondena under 1900-talet. Samhällena i kommunens inland har ofta utvecklats kring viktiga knutpunkter. Tanumshede, som tidigare varit en handelsplats mellan inlandet och kusten, fick centralortsstatus i samband med kommunsammanslagningen år 1971.

Tanums hällristningar, dessa fantasieggande konstverk, finns upptagna på Unesco´s Världsarvslista sedan år 1994. De är bara en del av alla unika kulturmiljöer kommunen rymmer, alltifrån kustens övärld och samhällsbildningar till hedlandskapet vid Kynnefjäll.

I vår kartportal kan du ser utvalda smultronställen runt om i kommunen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kust och hav

Tanum har en lång kustlinje mot Skagerrak; från Gerlesborg i söder till Galtö i norr. Fjordar och havsvikar förlänger kustlinjen med åtskilliga kilometer. Kommunen har 525 km kust, varav landkusten är 175 och öarnas strandlinje är 350 km. Längs skärgården finns Sveriges saltaste och renaste hav.

Norra delen av Tanums skärgård och havet utanför ingår i Sveriges första marina nationalpark; Kosterhavet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Nationalparken invigdes den 9 september år 2009.

Jordbruk och hällristningar

Innanför kustremsan breder jordbruksbygden ut sig. Förr gav jordbruket, ofta i kombination med fisket, försörjningen till flertalet av bygdens människor. Bebyggelsen ligger oftast tätt intill bergssidorna, för att inte inkräkta på den odlingsbara jorden. I anslutning till slättlandskapet finns de välkända hällristningsmiljöerna, som kom till under bronsåldern när slätterna var täckta av vatten. Tanums hällristningar vid Vitlycke finns sedan 1994 med på Unesco´s lista över världsarv. Utställningar på Vitlycke museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. berättar historien om hällristningarna och deras ristare.   

Sjöar, skog och "fjäll"

I de östligaste delarna av kommunen dominerar skogslandskapet med mäktiga bergspartier, sjöar och vattendrag och här finns stora fjälliknande områden med myrmarker och små skogstjärnar.

Vad betyder Tanum?

Tanums kommun har fått namn efter Tanums socken. Namnet skrevs år 1317 Tuneims sokn. Socknen har i sin tur fått namn av byn kring kyrkan. Förledet tun betyder inhägnad. Till utvecklingen av tun till tan finns paralleller i norska ortnamn. Efterledet är hem, som betyder boplats eller gård, som senare försvagats till um.

Tanums e-museum

Under denna rubrik samlas information om vad som hänt och händer inom det geografiska område som idag urgör Tanums kommun. Mestadels är handlar det om företeelser som kanske bara ligger i kanten av det som normalt räknas ligga inom det traditionella kommunala verksamhetsområdet, men mest handlar det om något helt utanför.

Välkommen in!

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede

Informationsavdelning

0525-181 24

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede