Näringsliv & arbete

Välkommen till Tanums kommuns näringslivssida

Tanum är en företagstät kommun med fokus på entreprenörskap och företagsamhet, med fler än 2500 företag på 13 000 invånare. Vi arbetar för ett näringslivsklimat som ska göra det enkelt att vara företagare och som gör att fler företag utvecklas och etablerar sig och skapar fler arbetstillfällen. Det gör vi bland annat genom att finnas som stöd genom företagsrådgivning, information och genom skapa forum för dialog med myndigheter och med andra företag och intressenter.

Vi som arbetar som näringslivsutvecklare är Elenor Olofsson och Elisabeth Jonsson. Vi har olika bakgrunder inom företagsutveckling och destinationsutveckling. Hör gärna av dig till oss om du har några funderingar eller frågor kring ditt företag eller företagsidé.

Här kan du ta del av våra

Information relaterad till Corona

Information till dig som företagare med anledning av Coronaviruset

Vi känner med alla er företagare som drabbas av konsekvenser av spridningen av Coronaviruset.

Här har vi sammanfattat aktuell information. Öppnas i nytt fönster.

Inbjudningar

Avspärrningsband med text "polis" framför krossad glasruta

Inbjudan
Samverkansmöte med tema ”Brott mot företag”

19 januari bjuder vi in till årets första samverkansmöte. Med anledning av den ökade smittspridningen blir mötet endast i digital form.
Den här gången lägger vi vårt fokus på hur näringslivet drabbas av brott och vad kan vi göra tillsammans för att förebygga brottslighet i vår kommun.
Till det här mötet välkomnar vi gäster från Svenskt Näringsliv och Polisen, både lokalt och regionalt.

Brott mot företag - Hur ser det ut i Tanum?
• Polisens regionala samordnare för Brott mot företag, Ann Rönnäng, presenterar hur polisen arbetar med dessa frågor. Ann har varit polis i snart 30 år och bland annat jobbat som kommunpolis i Kungsbacka.

• Kommunpolis, Sara Olsson, beskriver nuläget i Tanum.

• Hur drabbas företag av brott, vad kostar det? Svenskt Näringslivs undersökning om företagsklimatet visar att brott mot företag är en utmaning för företagen. Susann Haggren presenterar resultat från deras undersökning om Trygghet och Brott mot företag.

• Du kommer också få information om hur kommunen arbetar med frågorna. Säkerhetssamordnare Petter Rundberg redovisar kommunens trygghetsarbete.

Datum: Onsdag 19 januari
Tid: 16.00 - 18.00
Plats: Digitalt möte, vi skickar ut länk före sändningen.

Anmälan: Via e-post till naringsliv@tanum.se eller till näringslivsutvecklare Elisabeth Jonsson på telefon 0525-180 76.

Kvinna som håller förstoringsglas framför husmodell

Utbildningar på G i projekt Fenixz
Har du behov att få kostnadsfri kompetensutveckling för din personal?

Projekt Fenixz är en satsning som vill hjälpa företag i Fyrbodal att möta dagens utmaningar genom kompetensutvecklingsinsatser.

Anmälan till utbildningarna är öppen för de företag som redan är registrerade. Det finns utbildningar inom dessa fyra områden:

• Digital marknadsföring
• IT-säkerhet
• Hållbarhetskommunikation
• Office 365 / Teams

Har du inte redan anmält dig till Projekt Fenixz är det inte försent, kontakta: Annette Palmqvist, 0708-25 05 40, eller prata med oss näringslivsutvecklare för mer information.

Kvinna som håller förstoringsglas framför husmodell

Informationsträffar Starta företag
Nyföretagarcentrum Väst arrangerar i samarbete med Almi Väst informationsträffar "Starta företag – allt du behöver veta.”

På webbinariet får du grundläggande information om vad du skall tänka på innan du startar och registrerar ditt företag. Du kommer att få viktiga kunskaper, tips och inspiration och möjlighet att ställa frågor. Som nästa steg rekommenderas sedan Almis webbinarier “Räkna på din affär” samt “Att sälja med framgång”.

Träffarna hålls klockan 16-18 följande datum:
9 och 21 september
5 och 19 oktober
2, 16 och 30 november
7 och 16 december

Läs mer om träffarna och anmäl dig här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kvinna som håller förstoringsglas framför husmodell

Almi bjuder in till seminarieserie
Är du på väg att starta, nyligen har startat företag eller känner du dig fortfarande som en nybliven företagare?
Passa på att delta i Almis digitala seminarier som ger dig kunskap, inspiration och möjlighet att utveckla ditt nätverk. 
Nedan webbinarier kommer att snurra en gång i månaden även under hösten, nya datum uppdateras hela tiden i Almis kalendarium Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ämnena är:
Du och ditt företag - Om att gå från idé till affärsmodell
Räkna på din affär
Tänk tillväxt från start
Att sälja med framgång
Från idé till affär - Om att utveckla en innovation

Två händer med nyckel som överlämnas

Funderar du på att sälja företaget, eller kanske gå i pension?
Almi och Coompanion kan hjälpa dig att göra ett ägarskifte på ett sätt som blir bra för dig, företaget och medarbetarna.

Antingen vid ett individuellt möte eller så kan du delta på något av höstens seminarier.

7 september - Köpa och ta över företag
Hur går det till att köpa ett befintligt företag och vad är viktigast att tänka på i processen?

1 oktober - Personal-övertagande och ägande av företag
Vi möter Leif Thyrén, författare till en ny bok om personalövertagande. Han visar praktiska exempel på modeller över hur skifte av ett företag kan gå till.

27 oktober - Ska du sälja företaget?
Funderar du på att sälja företaget? I det här webbinariet tas det upp bland annat upp skattefrågor och avtal.

Är du nyfiken redan nu?
Här har de samlat några filmer om medarbetarövertagande och ägarskifte. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad innebär medarbetarövertagande?
I Fyrbodalområdet finns det idag mer än 5.000 företag där ägaren är över 60 år. Dessa företag sysselsätter långt fler personer. Inom en inte allt för avlägsen framtid kommer vissa av företagen att försvinna om de inte köps på traditionellt sätt eller verksamheten övertas av någon i familjen.

Men det finns alternativ och komplement till de traditionella formerna för ägarskifte. Medarbetarövertagande är ett sådant. När medarbetarna tar över en verksamhet skulle det i många fall innebära räddade arbetstillfällen och fortsatt utveckling för orten.

Här hittar du mer om personalövertagande. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer på Coompanions sida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kvinna som håller förstoringsglas framför husmodell

Energigenomgång av din anläggning, 2021
Energi- och klimatrådgivarna i Uddevalla, Munkedal, Lysekil, Sotenäs, Tanum, Strömstad erbjuder deltagarna i webkurserna en översiktlig och kostnadsfri energigenomgång på sin anläggning eller via digitala möten med fokus på helheten, rutiner och beteendefrågor. Ni får en rapport med tips om förbättringsåtgärder. Bedriver ni verksamhet i annan kommun förmedlar vi kontakt till er rådgivare.

Varför är det kostnadsfritt? På uppdrag av Energimyndigheten ska kommunernas energi-och klimatrådgivare ge oberoende, kostnadsfri rådgivning till privatpersoner, företag och organisationer för att bidra till att nå Sveriges energi och klimatmål.

Arrangör: Kommunala Energi- och klimatrådgivningen i Uddevalla och Norra Bohuslän i samarbete med Ett enat Bohuslän genom Uddevalla, Strömstad och Tanums kommuner.

Kontakta näringslivsutvecklarna för mer information och anmälan.

Nyheter

Kvinna som håller förstoringsglas framför husmodell

Företagsarena Tanum
För att stärka företagsklimatet i Tanum och skapa bättre förutsättningar för våra små och medelstora företag att utvecklas på hemmaplan har vi utsett en företagsarena, Tedacthuset i Tanumshede.

Här finns förutsättningar för att företag kan växa, tro på framtiden och dra nytta av det stöd som finns, och det ska vara nära och lättillgängligt. Läs mer om Företagsarenan här.

Kvinna som sitter leende vid dator

Tanum når sitt högsta resultat någonsin i Svenskt Näringslivs undersökning Företagsklimatet
När Svenskt Näringsliv 25 maj presenterade enkätresultaten i 2021 års undersökning av företagsklimatet i landets kommuner visade det att det sammanfattande omdömet för Tanum har ökat från 3,42 till 3,71 på en sexgradig skala.

Bäst i Bohuslän
Detta är Tanums högsta resultat någonsin i undersökningen. Resultatet placerar Tanum bäst i Bohuslän och näst högst bland kommunerna i Fyrbodal, tätt efter Dals Ed på 3,72. Tanum hamnar dessutom över snittet för riket, som är 3,43.

Inom de områden där klättringen varit störst finns Information till företagen, vilket klättrat från 3,19 till 3,69. Snittet för riket är 3,03.
Läs hela nyheten här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En bild över oändlig rymd

Börjar det bli dags för generationsskifte?

Att förbereda sitt generationsskifte i tid är den främsta nyckeln för att ge ditt företag möjlighet att fortsätta verka och växa.
Vårt generationsskifteprogram riktar sig till dig som har börjat fundera på att göra ett generationsskifte och vill ta ett första steg på den resan.
Under fem träffar tar vi in expertkunskap inom de absolut viktigaste ämnena för att öka din kunskap och ge dig möjlighet att förbereda dig och företaget i tid. Vi behandlar frågor såsom Skatter & avgifter, juridik, att förbereda företaget såväl som dig själv inför ett skifte. Du ges även möjlighet till individuell rådgivning med syfte att ta fram en egen handlingsplan för ditt arbete.
Programmet erbjuds av Almi Företagspartner Väst i samarbete med Tanums kommun.

För mer information kontakta:
Elenor Olofsson, Näringslivsutvecklare Tanums kommun e-post elenor.olofsson@tanum.se, 0525-181 09

Carin Ramneskär, rådgivare Almi Företagspartner
e-post: Carin.Ramneskar@almi.se , 070-6251208.