Näringsliv & arbete

Välkommen till Tanums kommuns näringslivssida

Tanums kommun kännetecknas av entreprenörskap och har fler än 2 400 företag på sina 12 900 invånare.

I kommunens verksamhetsmål finns prioriterat att arbeta för att skapa fler arbetstillfällen, förbättra företagsklimatet och sträva mot att utveckla myndighetsutövandet till att möta företagarens behov.

Här kan du ta del av våra

Inbjudningar

Bild från idrottshallen under aktivitet med elever

Näringslivsdagen Skola/Näringsliv - vill ditt företag delta?
Vill du delta med en utmaning till elever i årskurs nio & studenter?
Vi bjuder in företagare till en gemensam aktivitet med våra framtida medarbetare: Elever i årskurs 9. Nytt för i år är att vi även kommer att samarbeta med Miljöbron, och därmed kommer studenter från Högskolan Väst och Göteborgs universitet också att delta under dagen.
Vi söker företag som vill delta på dagen med att i förväg lämna in en problemställning/en utmaning/ett riktigt case från er verksamhet. Detta får eleverna och studenterna i grupper under dagen arbeta med för att hitta lösningar på.

Tema Hållbarhet - tillsammans med studenter
Vår tanke är att utmaningar från företag ska ha ett fokus kring hållbarhet. Miljöbron kan även hjälpa dig att formulera din utmaning till eleverna och studenterna.
Här kan du läsa mer om dagen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Är du intresserad, hör av dig så kan vi berätta mer. 

Nyheter

Logotype Unga Landsbygdspriset

Vi klättrar starkt mot målet!
Nu har resultatet kommit! Tanum klättrar för sjätte året i rad i Svenskt Näringslivs rankning av Företagsklimatet i Sverige, till plats 110. Med den siffran har kommunen förbättrat sin placering med 157 platser sedan 2013 och bara det senaste året, med 33 platser. Årets resultat rankar Tanum näst bäst i Fyrbodal och en av de kommuner som klättrar mest i regionen. Inte minst innebär det också att Tanum snart närmar sig målet - att bli bland de 100 bästa i Svenskt Näringslivs rankning.

-Det är otroligt roligt att vi fortsätter att stiga i Svenskt Näringsliv rankning och ett kvitto på att bra service, god kommunikation och samverkan med det lokala näringslivet är nyckeln! säger Liselotte Fröjd, kommunstyrelsens ordförande.

Den delfaktor i undersökningen där vi har klättrat mest är ”Service till företag”, från plats 133 till plats 86, en klättring med 47 platser. I undersökningens statistikbaserade del så har nyföretagsamhet klättrat bäst med 85 placeringar, från 141 till plats 56.

Att Tanum för sjätte året i rad fortsätter att stiga i rankningen bland Sveriges kommuner vad gäller just företagsklimatet, är ett resultat av det långsiktiga arbete som Tanums kommuns driver. Liselotte Fröjd berättar att man kommer att fortsätta jobba aktivt mot de mål som kommunen satt upp:

-Vi har nått vårt bästa resultat någonsin, men vårt arbete fortsätter! När vi nått målet fortsätter vi att höja ribban för att hela tiden utvecklas och förbättras!

Tanums kommuns Näringslivsstrategi pekar ut att Tanum ska fortsätta vara den mest företagsamma kommunen i Västra Götaland; och att Tanum ska stiga minst 10 placeringar till, och bli bland de 100 bästa i Svenskt Näringslivs rankning. Vår vision är att tillsammans med företagen skapa de absolut bästa förutsättningarna och ett utvecklingsinriktat klimat som gör Tanum attraktivt för att starta, driva och utveckla företag, investera och leva i.

Fakta om undersökningen
Svenskt Näringsliv ger varje år ungefär 60 000 företagare i Sverige möjligheten att ge sina synpunkter på attityderna till företagande, kommunens service eller tillämpningen av lagar och regler i den kommun där de verkar. I undersökningen definieras företagsklimat som summan av de institutioner, attityder, regler och kunskaper som möter företagaren i vardagen.

Frågeställningarna rör bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter, kommunens service till företagen samt tillgången på medarbetare med relevant kompetens.

Kommunen deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram
Tanums kommun är tillsammans med sex andra kommuner i landet utvalda att under 2019, medverka i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram för ett bättre företagsklimat. För att få delta krävs att näringslivsfrågor är högt prioriterade.

Logotype Lokal Meny

Vill du utveckla din restaurang hållbart?
Nu har ett nytt projekt, "Lokal Mat", startat upp.
Det övergripande målet med projektet är att öka andelen lokal mat på menyn.

Just nu söker man restauranger i Skaraborg och Bohuslän som vill satsa på att utvecklas hållbart genom att inhandla, tillaga och servera lokal mat. Cirka 40 företag kommer att få chansen att vara med.

Under projekttiden kommer företagen bland annat att erbjudas individuella affärsutvecklingsinsatser och det kommer arrangeras gruppaktiviteter med bland annat föredrag och workshops.
Tillsammans med Chalmers industritekniska kommer projektet även innefatta hur man kan förbättra, effektivisera och förenkla logistiken mellan restaurang och producent.

Projektägare är Lokalproducerat i Väst och finansieras av Länsstyrelsen, VGR och ERUF (europeiska utvecklingsfonden).
Projekt är kostnadsfritt för restaurangerna att delta i och man behöver inte vara medlem i Lokalproducerat i Väst för att delta.

Här kan du läsa mer om projektet.öppnas i nytt fönster

Logotype Unga Landsbygdspriset

Tanums kommun deltar i utvecklingsprogram för att stärka företagsklimatet
Nu har startskottet gått för Tanums kommuns medverkan i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram för ett bättre företagsklimat. Tanum är en av sju kommuner som bjudits in att delta i utvecklingsprogrammet under 2019.

Förutom Tanum deltar även Sollefteå, Strängnäs, Nynäshamn, Halmstad, Burlöv och Karlskrona.

Under året kommer politiker och tjänstemän från kommunerna att träffas och arbeta med frågor som berör det lokala företagsklimatet. På agendan står utbildningar och träffar för erfarenhetsutbyte med de andra kommunerna som deltar i programmet. Ett par av de utpekade områdena är myndighetsutövning och upphandling. I tillägg till träffarna tilldelas varje kommun en rådgivare som agerar bollplank och stöd vid behov. Programmet pågår under hela 2019.

Tangentbord visar bokstäverna TIPS

Obligatorisk e-faktura till offentlig sektor
Den 1 april 2019 blir det lag på att alla inköp i offentlig sektor ska faktureras med elektronisk faktura (e-faktura) enligt en ny europeisk standard, om ingen annan standard har avtalats. Det innebär att alla leverantörer till Tanums kommun ska skicka e-fakturor enligt den nya standarden. PDF-fakturor eller inskannade pappersfakturor lever inte upp till lagkraven.

Tips på vad du som småföretagare kan göra för att säkerställa att ni klarar kraven:

  • Först och främst var beredd på upphandlingskrav om e-faktura när ni lämnar anbud.
  • Om du har en leverantör av ekonomiprogram eller faktureringstjänst – fråga dem hur de kan hjälpa dig med e-faktura.
  • Om du sällan fakturerar kommunen och andra offentliga organisationer och inte vill anskaffa ett eget systemstöd – kontakta oss så hjälper vi dig in i vår fakturaportal klicka på länken här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Där kan du manuellt skapa en e-faktura.
  • Titta gärna på DIGG:s film om lagkravet om obligatorisk e-faktura. Klicka på länken här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vi frågor kontakta ekonomikontoret på Tanums kommun:

Angelica Alfredsson 
0525-181 35

Viktoria Dahlborg
0525-180 89

Streckgubbar som jobbar tillsammans

Funderar du på att anställa din första medarbetare? Sök Växa-stöd!
Regeringen har tillfälligt sänkt arbetsgivaravgiften och löneavgiften för att stimulera enmansföretag att våga ta steget att anställa medarbetare.

Från 1 januari i år gäller detta även aktiebolag och handelsbolag. För att få Växa-stöd ska anställningen omfatta minst 3 månader, och arbetstiden ska vara minst 20 timmar per vecka. Stöd kan lämnas upp till 12 månader.
Här hittar du mer information om Växa-stöd.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Elisabeth Jonsson
0525-180 76

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede