Näringsliv & arbete

Välkommen till Tanums kommuns näringslivssida

Tanum är en företagstät kommun med fokus på entreprenörskap och företagsamhet, med fler än 2500 företag på våra 12 900 invånare. Vi arbetar för ett näringslivsklimat som ska göra det enkelt att vara företagare och som gör att fler företag utvecklas och etablerar sig och skapar fler arbetstillfällen. Det gör vi bland annat genom att finnas som stöd genom företagsrådgivning, information och genom skapa forum för dialog med myndigheter och med andra företag och intressenter.

Vi som arbetar som näringslivsutvecklare är Elenor Olofsson och Elisabeth Jonsson. Vi har olika bakgrunder inom företagsutveckling och destinationsutveckling. Hör gärna av dig till oss om du har några funderingar eller frågor kring ditt företag eller företagsidé.

Här kan du ta del av våra

Information relaterad till Corona

Information till dig som företagare med anledning av Coronaviruset

Vi känner med alla er företagare som drabbas av konsekvenser av spridningen av Coronaviruset.

Här har vi sammanfattat aktuell information. Öppnas i nytt fönster.

Inbjudningar

Kvinna som håller förstoringsglas framför husmodell

Välkomna på premiär för samverkansmöte i hybridform
6 oktober från klockan 15.30 (nr. 15)

I takt med att Corona-smittan minskar och Folkhälsomyndigheten lättar på restriktionerna planerar vi för att kunna börja träffas igen.

Om förutsättningarna inte förändras, planerar vi att genomföra nästa samverkansmöte i ”hybridform”. Vi öppnar alltså för möjligheten att delta fysiskt på plats samtidigt som det även är möjligt att som tidigare delta digitalt.

På agendan för mötet står:
- Liselotte Fröjd, kommunstyrelsens ordförande, hälsar välkommen
- Ulf Ericsson, kommunchef, informerar om läget i de kommunala verksamheterna
- Susann Haggren, Svenskt Näringsliv, berättar om rankingen i senaste undersökningen samt öppnar för dialog om det lokala företagsklimatet
- Lilja Gunnarsson, Miljö- och klimatstrateg Tanums kommun, berättar om kommunens klimatarbete

För att säkerställa ett fysiskt möte under trygga former begränsar vi antalet deltagare på plats till 25 personer.

Både live och online
Tid: 15.30 - 17:30 (Sändningen börjar 16.00) Kaffe finns uppdukat från 15.30
Plats: Tedacthuset Kontorshotellet, Tanumshede

Varmt välkommen med din anmälan! Vi ser fram emot att träffas, fysiskt eller digitalt. Det som passar dig bäst!

Kontakta oss om du vill vara med på mötet, digitalt eller på plats.

Kvinna som håller förstoringsglas framför husmodell

Måndagspeppen - för besöksnäringsföretag
Som företagare inom besöksnäringen får du möjlighet till gratis energiboost varje måndag klockan 09.00 genom den nya satsningen Måndagspeppen! Första pepptillfället är måndag 6 september.

Veckan kickas igång med en timmes reflekterande och möjlighet till att analysera tidigare vecka och dra upp riktlinjerna för kommande dagar. Måndagspeppen ger dig möjlighet till egen reflektion samtidigt som du träffar andra deltagare i projektet.

Satsningen görs tillsammans med Sumo Business Development AB, som också är det företag som kommer hålla i gruppcoaching som startar 27 september.

Kvinna som håller förstoringsglas framför husmodell

Informationsträffar Starta företag
Nyföretagarcentrum Väst arrangerar i samarbete med Almi Väst informationsträffar "Starta företag – allt du behöver veta.”

På webbinariet får du grundläggande information om vad du skall tänka på innan du startar och registrerar ditt företag. Du kommer att få viktiga kunskaper, tips och inspiration och möjlighet att ställa frågor. Som nästa steg rekommenderas sedan Almis webbinarier “Räkna på din affär” samt “Att sälja med framgång”.

Träffarna hålls klockan 16-18 följande datum:
9 och 21 september
5 och 19 oktober
2, 16 och 30 november
7 och 16 december

Läs mer om träffarna och anmäl dig här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kvinna som håller förstoringsglas framför husmodell

Almi bjuder in till seminarieserie
Är du på väg att starta, nyligen har startat företag eller känner du dig fortfarande som en nybliven företagare?
Passa på att delta i Almis digitala seminarier som ger dig kunskap, inspiration och möjlighet att utveckla ditt nätverk. 
Nedan webbinarier kommer att snurra en gång i månaden även under hösten, nya datum uppdateras hela tiden i Almis kalendarium Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ämnena är:
Du och ditt företag - Om att gå från idé till affärsmodell
Räkna på din affär
Tänk tillväxt från start
Att sälja med framgång
Från idé till affär - Om att utveckla en innovation

Två händer med nyckel som överlämnas

Funderar du på att sälja företaget, eller kanske gå i pension?
Almi och Coompanion kan hjälpa dig att göra ett ägarskifte på ett sätt som blir bra för dig, företaget och medarbetarna.

Antingen vid ett individuellt möte eller så kan du delta på något av höstens seminarier.

7 september - Köpa och ta över företag
Hur går det till att köpa ett befintligt företag och vad är viktigast att tänka på i processen?

1 oktober - Personal-övertagande och ägande av företag
Vi möter Leif Thyrén, författare till en ny bok om personalövertagande. Han visar praktiska exempel på modeller över hur skifte av ett företag kan gå till.

27 oktober - Ska du sälja företaget?
Funderar du på att sälja företaget? I det här webbinariet tas det upp bland annat upp skattefrågor och avtal.

Är du nyfiken redan nu?
Här har de samlat några filmer om medarbetarövertagande och ägarskifte. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad innebär medarbetarövertagande?
I Fyrbodalområdet finns det idag mer än 5.000 företag där ägaren är över 60 år. Dessa företag sysselsätter långt fler personer. Inom en inte allt för avlägsen framtid kommer vissa av företagen att försvinna om de inte köps på traditionellt sätt eller verksamheten övertas av någon i familjen.

Men det finns alternativ och komplement till de traditionella formerna för ägarskifte. Medarbetarövertagande är ett sådant. När medarbetarna tar över en verksamhet skulle det i många fall innebära räddade arbetstillfällen och fortsatt utveckling för orten.

Här hittar du mer om personalövertagande. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer på Coompanions sida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kvinna som håller förstoringsglas framför husmodell

Energigenomgång av din anläggning, 2021
Energi- och klimatrådgivarna i Uddevalla, Munkedal, Lysekil, Sotenäs, Tanum, Strömstad erbjuder deltagarna i webkurserna en översiktlig och kostnadsfri energigenomgång på sin anläggning eller via digitala möten med fokus på helheten, rutiner och beteendefrågor. Ni får en rapport med tips om förbättringsåtgärder. Bedriver ni verksamhet i annan kommun förmedlar vi kontakt till er rådgivare.

Varför är det kostnadsfritt? På uppdrag av Energimyndigheten ska kommunernas energi-och klimatrådgivare ge oberoende, kostnadsfri rådgivning till privatpersoner, företag och organisationer för att bidra till att nå Sveriges energi och klimatmål.

Arrangör: Kommunala Energi- och klimatrådgivningen i Uddevalla och Norra Bohuslän i samarbete med Ett enat Bohuslän genom Uddevalla, Strömstad och Tanums kommuner.

Kontakta näringslivsutvecklarna för mer information och anmälan.

Nyheter

Text på griffeltavla Stöd till lokala företagare

Tanums kommun sänker avgifter och taxor för att stötta företagen
Många av våra lokala företag har drabbats hårt i coronavirusets spår. Tanums kommun har allt sedan pandemins start tagit ett flertal olika beslut om åtgärder för att minska de negativa effekterna av covid -19.

Tanums kommun kompletterar nu med ytterligare, kraftfulla stöd till företagen i de mest drabbade branscherna.

Ytterligare, kraftfulla åtgärder: Avgiftsbefrielse för markupplåtelse och hyresstöd 2021
Ytterligare åtgärder som vi inför för 2021 är gällande hyresrabatter, i enlighet med regeringens stöd till hyresrabatter samt att kommunen inte kommer att debitera avgiften för markupplåtelse av allmänplats. Dessa åtgärder gäller för både lokaler och mark som både Tanums kommun och Tanums Hamnar ansvarar för.

Tidigare Stödpaket
Tanums kommun har tidigare beslutat om avgiftsbefrielse av fast och rörlig tillsynsavgift för serveringstillstånd för restauranger som skulle betalats 2021.
För att uppmuntra var och en till lokal handel så gav kommunen 2020 sina anställda både en påskpresent och en julklapp, att konsumera hos ett lokalt företag. Syftet med gåvan var att visa uppskattning och tacksamhet för vår personals kompetenta arbete under hela pandemitiden och samtidigt stötta vårt betydelsefulla näringsliv.

Vi fortsätter att förlänga betalningstiden på fakturor för de som har behov av det, vi anpassar tillsynsarbetet och stärker informationen till företagen.

- Det är viktigt att vi har ett fortsatt starkt näringsliv och många företag i Tanum, därför hoppas vi att dessa nya beslut, i kombination med tidigare stödpaket, kan vara en hjälp på vägen, fortsätter Liselotte Fröjd, kommunstyrelsens ordförande.

Markupplåtelse är ett tillstånd som behövs för att använda offentlig mark till något annat än vad de är tänkt till, till exempel uteserveringar. Ansökan om markupplåtelse görs hos polismyndigheten, avgiften tas ut från kommunen.

Läs hela nyheten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kvinna som sitter leende vid dator

Tanum når sitt högsta resultat någonsin i Svenskt Näringslivs undersökning Företagsklimatet
När Svenskt Näringsliv 25 maj presenterade enkätresultaten i 2021 års undersökning av företagsklimatet i landets kommuner visade det att det sammanfattande omdömet för Tanum har ökat från 3,42 till 3,71 på en sexgradig skala.

Bäst i Bohuslän
Detta är Tanums högsta resultat någonsin i undersökningen. Resultatet placerar Tanum bäst i Bohuslän och näst högst bland kommunerna i Fyrbodal, tätt efter Dals Ed på 3,72. Tanum hamnar dessutom över snittet för riket, som är 3,43.

Inom de områden där klättringen varit störst finns Information till företagen, vilket klättrat från 3,19 till 3,69. Snittet för riket är 3,03.
Läs hela nyheten här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En bild över oändlig rymd

Börjar det bli dags för generationsskifte?

Att förbereda sitt generationsskifte i tid är den främsta nyckeln för att ge ditt företag möjlighet att fortsätta verka och växa.
Vårt generationsskifteprogram riktar sig till dig som har börjat fundera på att göra ett generationsskifte och vill ta ett första steg på den resan.
Under fem träffar tar vi in expertkunskap inom de absolut viktigaste ämnena för att öka din kunskap och ge dig möjlighet att förbereda dig och företaget i tid. Vi behandlar frågor såsom Skatter & avgifter, juridik, att förbereda företaget såväl som dig själv inför ett skifte. Du ges även möjlighet till individuell rådgivning med syfte att ta fram en egen handlingsplan för ditt arbete.
Programmet erbjuds av Almi Företagspartner Väst i samarbete med Tanums kommun.

För mer information kontakta:
Elenor Olofsson, Näringslivsutvecklare Tanums kommun e-post elenor.olofsson@tanum.se, 0525-181 09

Carin Ramneskär, rådgivare Almi Företagspartner
e-post: Carin.Ramneskar@almi.se , 070-6251208.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Elisabeth Jonsson
0525-180 76

Besöks/postadress

Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede