Näringsliv & arbete

Välkommen till Tanums kommuns näringslivssida

Tanums kommun kännetecknas av entreprenörskap och har fler än 2 400 företag på sina 12 700 invånare.

I kommunens verksamhetsmål finns prioriterat att arbeta för att skapa fler arbetstillfällen, förbättra företagsklimatet och sträva mot att utveckla myndighetsutövandet till att möta företagarens behov.

Här kan du ta del av våra

Inbjudningar

Gränsen mellan Sverige och Norge

Before Work
Varmt välkomna på Before work torsdagen den 3 maj klockan 07.30-09.00! 
Denna gång är det Vägen ut Branneby, ett arbetsintegrerande socialt företag, som är värd för frukostmötet.

Med på frukostmötet är även Anna Jonson Sahlberg, Regionansvarig på Miljöbron Fyrbodal. Anna kommer att kort presentera hur Miljöbron kan initiera och förmedla samarbetsprojekt mellan företag och studenter.

Adress: Branneby gamla skola, 457 43 Fjällbacka
Anmälan: naringsliv@tanum.se eller 0525-180 76

Skatteverkets logotype

Välkommen på Krögarmöte
Nu är det dags för årets krögarmöte, med information från våra olika kommunala verksamheter.

Vi gästas även av Christin Appelqvist, projektledare för Scary Seafood – ett projekt som riktar sig bland annat till restauranger, att lära och inspirera till att tillaga den nya maten från havet.
När: 23 april kl 15.00
Var: Tingshuset Tanumshede

För mer information och anmälan kontakta Ellinor Östlind på telefon 0523-664504 eller e-post.

Skatteverkets logotype

Möt eleverna på Campus Futura
Eleverna på Campus Futura bjuder in till fler Omvända Yrkesmässor, det vill säga eleverna berättar vad de kan och vad de vill. De erbjuder sina tjänster eller produkter till intresserade uppdragsgivare.

Förhoppningsvis matchar det era anställningsbehov av medarbetare inför sommaren?

Plats: Campus Futura, cafeterian
Datum: Onsdag 16 maj och 30 maj
Tid: Klockan 15.00-17.00

Alla intresserade arbetsplatsföreträdare, invånare och andra besökare  hälsas varmt välkomna.
Arrangör:Campus Futura skol-IF

Skatteverkets logotype

Skatteverkets informationstillfällen
Skatteverket ordnar kostnadsfria informationsträffar för nya företagare. Mycket information kan företagaren själv hitta på Skatteverkets hemsida, men de arrangerar också informationsträffar. Dels i form av
webbseminarier, men även fysiska informationsträffar.

Programmet för fysiska träffar under resterande del av våren ser ut så här:

Ny företagare, enskild firma
Tisdag 20 mars kl 17.00-20.00, Stadshuset i Trollhättan
Torsdag 12 april kl 17.00-20.00, Skatteverkets lokaler i Uddevalla

Ny företagare, AB
Torsdag 26 april kl 17.00-20.00, Stadshuset i Trollhättan

Moms, ny företagare
Måndag 7 maj kl 17.00-20.00, Skatteverkets lokaler i Uddevalla

Deklarera din enskilda firma
Onsdag 28 mars kl 17.00-20.00,
Skatteverkets lokaler i Uddevalla
Tisdag 17 april kl 17.00-20.00, Stadshuset i Trollhättan
Torsdag 19 april kl 18.00-21.00, Högskolecentrum i Uddevalla
Måndag 23 april kl 17.00-20.00, Skatteverkets lokaler i Uddevalla
Onsdag 25 april kl 18.00-21.00, Folkuniversitetets lokaler i Trollhättan
Här hittar du information om de kostnadsfria webbseminarier som är inplanerade.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skatteverket erbjuder även möjligheten att komma till Tanum för nyföretagarinformation om det finns en grupp intresserade företag. Om du är intresserad, kontakta Elisabeth eller Elenor så samordnar vi.

Nyheter

Logotype Hela gröna vägen

Ställ om till Fossilfritt!
Med hjälp av Hela gröna vägen kan företag i Fyrbodal få kostnadsfri hjälp med att ställa om till fossilfria transporter fram till årsskiftet 2018/19. Det finns möjlighet att kostnadsfritt få:

• Provköra elbil, gasbil eller elcykel i några dagar.
• Opartisk rådgivning och coachning på vägen till en fossilfri fordonsflotta.
• Marknadsföring av ditt företag genom att Hela gröna vägen lyfter fram och berättar om företagen som deltar i projektet bland annat via deras sociala kanaler.

Erbjudandet gäller fram till 31 december.
Läs mer och anmäl ditt intresse på Hela gröna vägens sida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Deltagare på mötet med Ett enat Bohuslän

Samarbetet "Ett enat Bohuslän" tar nya kliv för besöksnäringens utveckling
Satsningar på vandringsleder, cykelleder och kollektivtrafiken är de tre områden som kommunsamarbetet ”Ett enat Bohuslän” lägger sitt främsta fokus under 2018 och 2019.

I förra veckan träffades företrädare från Bohusläns elva kommuner som är delaktiga för att diskutera kommande satsningar. Politiker, tjänstemän, turistorganisationer och näringsliv deltog på mötet.

-I Tanum har besöksnäringen en central roll för kommunens utveckling, den är en viktig motor för arbetstillfällen och för utveckling av näringslivet som helhet, säger Liselotte Fröjd, kommunstyrelsens ordförande. Att vi arbetar tillsammans kring frågor som är viktiga för besöksnäringens utveckling är en stor fördel för Tanum, tillsammans kan vi åstadkomma mer, fortsätter Liselotte.

Läs mer om vad som diskuterades på mötetPDF (pdf, 640 kB).

Röd pil som bärs upp av människor.

Tanum behåller tronen som länets mest företagsamma kommun
Tanum är återigen Västra Götalands mest företagsamma kommun, enligt Svenskt Näringslivs undersökning ”Företagsamheten”.

-Jobb och tillväxt skapas av företagsamma människor. Vi är glada att Tanum ligger i topp i länet. Vår vision är att tillsammans med företagen skapa de absolut bästa förutsättningarna för att starta, driva och utveckla företag, säger Liselotte Fröjd, kommunstyrelsens ordförande.

Även när det gäller Nyföretagsamheten ligger Tanum bra till på rankinglistan, det har startats något färre företag i Tanum jämfört med föregående år men vi är fortfarande den kommun där det startas många företag jämfört med antal invånare, vi landar på en tredjeplats i Fyrbodal.

Livskraftiga företag i Tanum

Nytt för i år är att man också mäter företagens överlevnadsgrad, och där visar Tanum ett mycket fint resultat. Nära 70 procent av de nystartade företagen 2012 var fortfarande aktiva 2017, vilket placerar Tanum på en andra plats inom Fyrbodalregionen.

-Detta visar inte bara att det startas många företag i vår kommun, det startas också livskraftiga och framgångsrika företag. 70 procent är fortsatt aktiva efter 5 år, vilket är en siffra som är betydligt högre än snittet för både länet och riket, säger Elenor Olofsson, näringslivsutvecklare.

Svenskt Näringsliv publicerar årligen undersökningen ”Företagsamheten”, en totalundersökning som mäter antalet företagsamma personer. En företagsam person definieras som någon som antingen har en F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är vd/ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag. Undersökningen är gjord på individnivå. Även om en person driver tio företag så räknas man bara med en gång.

Företagsamheten i Tanum hamnar 2017 på 19,6 procent vilket är samma resultat som 2016. Detta innebär att 1 792 av invånarna i Tanum är företagsamma.

Tanum är en företagsam kommun med många driftiga personer och har så varit av tradition. Det startas kontinuerligt nya företag och befintliga växer. I Tanums kommun finns cirka 2 400 företag.

Hela undersökningen hittar du på Svenskt Näringslivs hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Logotype för Leader Bohuskust

Två nya Leaderprojekt
Leader Bohuskust och Gränsbygd beviljade 27 februari nio nya projekt varav två kommer från företag i Tanum.

Det ena projektet söktes av Hälsan i Fjällbacka i syfte att utveckla sin verksamhet sommartid genom att ha en container där träningsredskap kan förvaras utomhus. På så sätt finns det möjligheter att träna utomhus hela sommaren och dessutom öppnar detta upp möjligheter för att skapa samarbeten med andra företag och skapa olika aktivitetspaket. Med detta projekt har Hälsan även skapat ett alldeles eget koncept - Krossbox.

Det andra projektet är "Japanska Ostron", en förstudie för att undersöka hur kan vi nyttja detta nya ostron i våra vatten, gigas, en invasiv art som blivit mycket vanlig. Vilka skördemetoder kan man använda sig av och hur kan produkten förädlas? Om det visar sig vara ekonomiskt hållbart att skörda dessa ostron så finns det möjlighet för en ny näringsgren att växa fram längs Bohuskusten.
Kontaktperson för projektet med Japanska Ostron är Ola Dahlman på Bryggudden.

Logotype för Unga Landsbygdspriset i Väst

Nominera till Unga Landsbygdspriset i Väst 2018
Vet du någon ung duktig företagare? Nu är det dags att nominera företagare till Unga Landsbygdspriset i Väst 2018.

Regionutvecklingsnämnden delar ut sitt pris för fjärde året i rad till två unga företagare (15-30 år). Pristagarna ska på ett framgångsrikt sätt ha drivit sitt företag med den huvudsakliga omsättningen på landsbygden. Det kan vara såväl traditionellt lantbruksföretagande eller företagande inom helt andra branscher. Priset värdesätter ekonomiskt framgångsrikt företagande, miljöhänsyn, sociala aspekter, samhällsnytta och nya arbetstillfällen.

Sista dag för nominering är den 18 mars.
Här hittar du mer information om priset och hur du nominerar.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kajakpaddlare på spegelblankt hav

Turistomsättningen i Tanum nästan fördubblad på mindre än 10 år  
Lavinartad ökning av dagsbesök, 47 procent fler arbetstillfällen och shopping allt starkare – det är några av de resultat som en nyligen genomförd undersökning av besöksnäringens effekter för Tanum visar.

Besöksnäringen får en allt starkare roll för Tanums tillväxt och utveckling. TEM* visar att den generar allt större ekonomiska effekter och skapar allt fler jobb.

Dagsbesök - en möjlighet
Undersökningen visar även att dagsbesök/genomfartsresenärer har ökat från 600 000 år 2012 till 2 000 000 år 2016. Detta är en ökning på 233 procent på bara fyra år

Här kan du läsa pressmeddelandet om rapporten.PDF (pdf, 312.1 kB)
Mer information och hela rapporten hittar du här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad är TEM
TuristEkonomiska Modellen (TEM®), en modell för beräkning av ekonomiska, sysselsättnings- och skattemässiga effekter av resor och turism, evenemang och investeringar.

Blomma som vattnas

Vårens ansökningsperiod för FoU-kortet är nu öppen
Den 1 januari öppnade vårens ansökningsomgång av FoU-kortet. 

Fram till den 12 mars kan små och medelstora företag söka forsknings- och utvecklingsstöd från Västra Götalandsregionen. Maxbeloppet är som tidigare 500 000:-.
Här kan du läsa mer om FoU-kortet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Grönsaker

Näringslivsdagen 2017
24 oktober fyllde 230 personer idrottshallen i Tanumhede med kreativitet och inspirerande möten.

Inbjudna till dagen var företagare, politiker, tjänstemän och inte minst elever från årskurs nio i Tanumshede och Hamburgsund samt elever från Campus Futura.
Föreläsaren Teo Härén inspirerade både ung som gammal med tips och tankar hur man kan stimulera sin kreativitet.

Här kan du se ett kort film om dagen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Grönsaker

Vill du leverera livsmedel till Lysekil, Munkedal, Sotenäs, Strömstad, Tanum, Trollhättan, Uddevalla eller Vänersborg?
Är du producent och/eller leverantör av en livsmedelsprodukt/produkter som du vill erbjuda oss att servera i förskola, skola eller äldreboende.

För att detta ska vara möjligt måste du ha ett avtal med kommunen, som blir till genom upphandling.

Inför kommande upphandling av livsmedel med avtalsstart 1 maj 2019 önskas vetskap om du som producent/leverantör av enstaka produkt finns och vill erbjuda denna till kommunen.

Genom att lämna uppgift i separat intresseanmälan visar du att det finns behov av att kunna lämna anbud för enstaka produkt, till begränsad volym och leveransadress.

Tanken är att vid ett påvisat intresse starta upphandling av livsmedel i god tid innan avtalsstart våren 2019. Förhoppningen är att teckna avtal med flera av er i god tid innan avtalsstart. Detta för att ni ska ha tid till förberedelser.

Du förbinder dig inte till någonting genom att fylla i intresseanmälan. Intresseanmälan nås via denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och ska skickas in senast 28 februari 2018.

Vid eventuella frågor kontakta Jonas Fredriksson Cesar, upphandlare livsmedel, Trollhättan Stad, 0520-49 70 25, jonas.fredrikssoncesar@trollhattan.se

En grupp elever på besök på Kvarterskliniiken

Besök hos Fadderföretag
Nu har Företagsbesöken för årets åttondeklasser börjat!
Fredag 22 september fick en grupp elever komma på besök till Kvarterskliniken Tanum.

Eleverna fick information om vilka yrken som finns på företaget, såsom Undersköterska, Sjuksköterska, Distriktssköterska, Läkare och Receptionist. De fick dessutom förmånen att träffa anställda i samtliga yrkeskategorier och ställa frågor till dem.
Stort tack till Therese med medarbetare för ett mycket bra och lärorikt besök.

Vill du också engagera dig i samarbetet mellan skola och näringsliv? Kontakta Elisabeth

Skärgårdstoalett

Beviljat Leaderprojekt:
Hållbar skärgård
Vi är glada att berätta att vi har fått positivt förhandsbesked för projektet ”Hållbar Skärgård” från Leader, ett projekt vars syfte är att säkerställa och förbättra förutsättningarna för kajakverksamhet och friluftsliv i vår skärgård. Tanums kommun är projektägare men initiativtagare och drivande för projektet är flera av våra kajakentreprenörer i kommunen.
Projektets fokus ligger på förbättrad infrastruktur, bland annat fler skärgårdstoaletter, men också att bilda en organisation som fortsatt ska arbeta för skötsel och vård av vår skärgård.

Systembolagets föreläsning

Bäst i Sverige på service
Missade du vår inspirationsföreläsning ”Systembolaget – bäst i Sverige på service”? Ta del av Systembolagets föreläsning på Youtubelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Pia Källqvist, tidigare utbildningschef på Systembolaget berättade om deras resa till att bli Sveriges bästa serviceföretag, för femte året i rad!

Systembolagets vision är att alltid imponera på sina kunder och att varje bemötande skall vara i världsklass. Hur lyckas man att få visionen att genomsyra en hel organisation? 

Streckgubbar som håller en pil uppåtriktad

Tanum fortsätter klättra
Måndag 22 maj presenterade Svenskt Näringsliv resultatet från årets undersökning av det lokala företagsklimatet. Tanum får ett högre betyg i de flesta frågor när företagen tycker till.
Företagen ger bättre omdömen vad gäller kommunens service till företagen, dialog och information till företagen och hur företagarna ser på kommunens tillämpning av lagar och regler. Tillämpningen handlar om effektivitet i ärendehanteringen, förståelse för företagets ärende och återkoppling om vilka möjligheter som finns.

- Årets enkät är ett välkommet kvitto på att Tanums målmedvetna arbete lönar sig. Det senaste året har vi genomfört en rad åtgärder för att öka dialogen med företagen och möta deras behov. Ett bra företagsklimat är något som gynnar alla oss som bor och verkar i Tanum, säger Liselotte Fröjd kommunstyrelsens ordförande.

Förtagen bedömer också att kommunpolitikers och skolans attityder till företagande har förbättrats.

Information till företag och kommunens upphandling är två områden där Tanums kommun är klart över det nationella genomsnittet.

Det sammanfattande omdömet av företagsklimatet i Tanums kommun har ökat från 2,94 till 3,15.

Tanums kommun har under flera år arbetat succesivt, och fortsätter kontinuerligt, arbeta för ett förbättrat företagsklimat.
I kommunens övergripande verksamhetsmål är målsättningen att skapa förutsättningar för att fler arbetstillfällen skapas. Tanums kommun kommer fortsätta lägga mycket kraft på att utveckla myndighetsutövningen utifrån företagarnas behov. Prioriterade områden att utveckla är ökad tillgänglighet och förbättrad service. 

Fakta om undersökningen:
Svenskt Näringsliv ger varje år ungefär 60 000 företagare i Sverige möjligheten att ge sina synpunkter på attityderna till företagande, kommunens service eller tillämpningen av lagar och regler i den kommun där de verkar. I undersökningen definieras företagsklimat som summan av de institutioner, attityder, regler och kunskaper som möter företagaren i vardagen.

Frågeställningarna rör bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter, kommunens service till företagen samt tillgången på medarbetare med relevant kompetens.

Den 26 september presenterar Svenskt Näringsliv årets ranking av alla kommuner.

Mer information finns på Svenskt Näringslivs sida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Kundcenter

Tel. 0525-180 00
Fax. 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
Tel. 0525-181 09

Elisabeth Jonsson
Tel. 0525-180 76

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede