Näringsliv & arbete

Välkommen till Tanums kommuns näringslivssida

Tanums kommun kännetecknas av entreprenörskap och har fler än 2 400 företag på sina 12 600 invånare.

I kommunens verksamhetsmål finns prioriterat att arbeta för att skapa fler arbetstillfällen, förbättra företagsklimatet och sträva mot att utveckla myndighetsutövandet till att möta företagarens behov.

Här kan du ta del av våra

Inbjudningar

Before Work logotype

Before Work
Nästa Before Work blir torsdagen den 1 juni klockan 07.30-09.00.

Denna gång är det Catxalot som bjuder in till frukost.
På frukosten får vi besök av Sara Olsson, kommunpolis i Tanum.

Adress: Södra magasinet, södra hamnen i Havstenssund.
Vägbeskrivning hittar du här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Anmälan: naringsliv@tanum.se

En torsdagsmorgon varje månad träffas företagare och äter frukost ihop, varje tillfälle hos ett nytt värdföretag. Ett tillfälle att nätverka och lära oss mer om varandras verksamheter.

Bild på grönsaker i låda

Är du lokalproducent och vill lära dig mer om hur du kan delta i offentliga upphandlingar?
Inför kommande Livsmedelsupphandling bjuder Tanums kommun in till information om vilka möjligheter det finns för småskaliga livsmedelsproducenter att delta i upphandlingar.
Informationen hålls av Pernilla Fischerström, processledare för offentlig upphandling vid Länsstyrelsen, samt Jonas Fredriksson Cesar, upphandlare Trollhättan Stad.

Datum: 1 juni
Tid: 09.00 - 12.00
Plats: Bullaresalen, Kommunhuset, Apotekvägen 6 Tanumshede
Anmälan: Senast den 29 maj till naringsliv@tanum.se eller 0525-181 09
Vi bjuder på fika. Varmt välkomna!

Nyheter

Streckgubbar som håller en pil uppåtriktad

Tanum fortsätter klättra
Måndag 22 maj presenterade Svenskt Näringsliv resultatet från årets undersökning av det lokala företagsklimatet. Tanum får ett högre betyg i de flesta frågor när företagen tycker till.
Företagen ger bättre omdömen vad gäller kommunens service till företagen, dialog och information till företagen och hur företagarna ser på kommunens tillämpning av lagar och regler. Tillämpningen handlar om effektivitet i ärendehanteringen, förståelse för företagets ärende och återkoppling om vilka möjligheter som finns.

- Årets enkät är ett välkommet kvitto på att Tanums målmedvetna arbete lönar sig. Det senaste året har vi genomfört en rad åtgärder för att öka dialogen med företagen och möta deras behov. Ett bra företagsklimat är något som gynnar alla oss som bor och verkar i Tanum, säger Liselotte Fröjd kommunstyrelsens ordförande.

Förtagen bedömer också att kommunpolitikers och skolans attityder till företagande har förbättrats.

Information till företag och kommunens upphandling är två områden där Tanums kommun är klart över det nationella genomsnittet.

Det sammanfattande omdömet av företagsklimatet i Tanums kommun har ökat från 2,94 till 3,15.

Tanums kommun har under flera år arbetat succesivt, och fortsätter kontinuerligt, arbeta för ett förbättrat företagsklimat.
I kommunens övergripande verksamhetsmål är målsättningen att skapa förutsättningar för att fler arbetstillfällen skapas. Tanums kommun kommer fortsätta lägga mycket kraft på att utveckla myndighetsutövningen utifrån företagarnas behov. Prioriterade områden att utveckla är ökad tillgänglighet och förbättrad service. 

Fakta om undersökningen:
Svenskt Näringsliv ger varje år ungefär 60 000 företagare i Sverige möjligheten att ge sina synpunkter på attityderna till företagande, kommunens service eller tillämpningen av lagar och regler i den kommun där de verkar. I undersökningen definieras företagsklimat som summan av de institutioner, attityder, regler och kunskaper som möter företagaren i vardagen.

Frågeställningarna rör bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter, kommunens service till företagen samt tillgången på medarbetare med relevant kompetens.

Den 26 september presenterar Svenskt Näringsliv årets ranking av alla kommuner.

Mer information finns på Svenskt Näringslivs sida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Solnedgång, bild med texten Värdskapsutbildning

Värdskapsutbildning
Turistrådet Västsverige har tagit fram en värdskapsutbildning, den vänder sig främst till besöksnäringen men är öppen för alla inom näringslivet.

Vårt mål är att så många företag som möjligt, inom alla branscher, ska nyttja denna möjlighet till sin personal. Syftet är att vi i Tanum ska bli bäst på värdskap.

Det är mötet med människor som skapar bestående intryck och påverkar hur vi väljer att prata om platsen med andra, rekommendera, stanna längre och återvända.

Utbildningen är digital och tar ca 1 timme och varvar övningar med reflektioner och fakta, med ett avslutande kunskapsprov och diplom.

Anmäl ditt företag på info@tanumturist.se så får du en länk att dela ut till din personal. Utbildningen är kostnadsfri.

Läs mer om värdskapsutbildningen härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Freddy Lund får blommor av representanter från Företagarna Tanum och Tanums kommun

Freddy Lund Årets företagare
Freddy Lund på Tenstar Simulation har blivit utsedd till Årets Företagare 2017 av Företagarna.
Freddy Lund på Tenstar Simulation överraskades av Företagarna Tanum och Tanums kommun med blommor och tårta. Prisutdelningen kommer att ske i samband med After Work på Nordiska Mästerskapen i ostronöppning den 5 maj i Grebbestad.

Organisationen Företagarna delar varje år ut priset till Årets företagare. Syftet är att synliggöra företagare som genom sitt engagemang och entreprenörskap jobbar hårt för att driva och utveckla sina verksamheter och göra bättre affärer.

Motiveringtexten lyder:
TENSTAR SIMULATION AB, med huvudkontor i Tanumshede, utvecklar och säljer simulatorbaserade utbildningsverktyg för maskiner och fordon till kunder över hela världen. Simulatorerna främjar bland annat bättre miljö, säkrare arbetsplatser och effektivare utbildningar.
Tenstars simulatorer utnyttjar det senaste inom ingenjörskompetens och spelutveckling för att skapa realistiska och pedagogiska träningsmiljöer.
Freddy Lund, grundare och ägare till Tenstar Simulation, är en driven entreprenör med ett flertal företag under sina vingar. Hans stora engagemang och framåtanda skapar arbetstillfällen och näringslivsutveckling i kommunen.
Freddy är även ägare och initiativtagare till Tedacthuset, ett levande verksamhetshus och mötesplats med ett hundratal arbetsplatser fördelade på kontorshotell, företagslokaler och kommunverksamhet. I huset har Freddy även startat Tedactive Gym, som sedan fem år skapar träningsglädje för ett tusental människor i alla åldrar.

Företaget blir Tanums representant i den regionala uttagningen där vinnaren går vidare till riksfinal som går av stapeln i Stockholm.

Stora gratulationer till utmärkelsen önskar Tanums kommun.

Gruppbild deltagare på mötet 10 mars

Arbetet med ett enat Bohuslän fortsätter
10 mars välkomnande Tanums kommun alla Bohusläns kommuner till Vitlycke museum i samarbetet "ett enat Bohuslän", för att ta nästa steg för besöksnäringens utveckling.
"Ett enat Bohuslän”, är kommunernas, Turistrådet Västsveriges, lokala turistorganisationers och besöksnäringsföretagens överenskommelse om att arbeta tillsammans för och med besöksnäringens utveckling i Bohuslän, dagens möte var ett uppstartsmöte för vad kommunerna ska prioritera under år 2017.
- Det är ett stort engagemang från alla kommunerna i Bohuslän, alla är eniga att samarbeta. Att vi jobbar tillsammans stärker förutsättningarna och utvecklar besöksnäringen i Bohuslän. Vi är också stolta att vi idag fick visa upp vårt fina världsarv för alla kommuner i Bohuslän, säger Elenor Olofsson, näringslivsutvecklare i Tanums kommun.
Kommunstyrelseordförande, oppositionsråd, kommunchefer och tjänstemän med ansvarsområde näringsliv och besöksnäring från Bohusläns 11 kommuner samt företagsrepresentanter från Turistrådet Västsverige och företagen, deltog på mötet.
- Bohuslän ligger mellan Oslo och Göteborg och vi kommuner sitter på besöksnäringens originalfabrik, det är här jobben och tillväxten ökar mest. Jag är stolt över oss kommunalråd som samarbetar över alla partifärger, fokuserar på det som förenar och tillsammans med företagen, våra storhotell, lokala turistorganisationer och regionens Turistråd skall lyfta Bohuslän som nummer 1 i framtiden, det kommer ta tid, men vi har bestämt oss, säger Miguel Odhner, ordförande i styrgruppen Ett Bohuslän och till vardags kommunstyrelsens ordförande i Kungälvs kommun.
Kommunerna har sedan 2015 samarbetat kring prioriteringarna; att stärka varumärket Bohuslän, tillståndsgivning, att beakta besöksnäringsperspektivet i Samhällsplanering och kollektivtrafikens betydelse för besöksnäringen. Arbetet som har inletts kring dessa områden kommer att fortsätta, nytt för 2017 är även att inleda ett mer intensifierat samarbete kring att utveckla vandringsleder och cykelleder i Bohuslän.
Dagens möte enades också kring en tydligare vision för besöksnäringen i Bohuslän, samarbetets vision är ”Bohuslän
– världens mest attraktiva skärgårdsdestination”.
- Nu fortsätter vi att tillsammans bygga ett riktigt starkt och attraktivt varumärke och göra Bohuslän känt i världen. Ett enat Bohuslän, där näringsliv, kommuner och organisationer tillsammans stärker förutsättningarna och utvecklar besöksnäringen i Bohuslän, säger Marie Linde vice VD, Turistrådet Västsverige AB.

Woc-loggan

VM-festen är slut
Ingen har väl kunnat undgå att märka att VM i Orientering har pågått i Tanum och Strömstad. Stämningen har varit på topp på arenorna där publiken bjudits på en riktig folkfest. Påhejade av en stor publik glatt viftande med svenska flaggor lyckades vårt svenska landslag ta flera medaljer. Tack till alla er som engagerat er inför och under VM!
Här kan du se en film från tisdagens medeldistanstävling och folkfest på Satelliten i Tanumshede.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Kundcenter

Tel. 0525-180 00
Fax. 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
Tel. 0525-181 09

Elisabeth Jonsson
Tel. 0525-180 76

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede