- Startsida
- Uppleva & göra
- Mötesplatser
- Hjalmars kaj- Hamburgsund
Hjalmars kaj - Hamburgsund
I Hamburgsund hade det länge saknats en aktivitetsyta med möjligheter till att sitta och följa båttrafiken ute i sundet i Hamburgsund.
En central plats med gångpromenad, bänkar, lekplats för att stärka Hamburgsunds som ort saknades.
Under hösten 2020 har det också bildats en företagarförening i Hamburgsund som framfört att det är viktigt och få till en plats centralt.
Från dialog med företagarföreningen och medborgarna som fått komma med synpunkter på ett gestaltningsförslag för Hjalmars Kaj, växte ett konkret förslag fram. Nya Hjalmars kaj skulle nu innehålla lekskeppet Nolhôtten för att skapa förankring till den så uppskattade Hamburgsundsbaserade båten Nolhôtten, sittbänkar och planeteringar samt belysning längs med sundet mot småbåtshamnen. Av den 51 meter långa kajen var det 25 meter som nu också fick upp upprustning och en uppskattad mötesplats I Hamburgsund. "Nya hjalmars Kaj" stod klar våren 2022.
“Lekskeppet” Nolhôtten är en fin hyllning till Skepparnen Stellan Johansson och hans Nolhôtten som du kan läsa mer om här nedan.
Nolhôtten och Stellan Johansson
En hyllning till Nolhôttens och dess skeppare Stellan Johansson.
Stellan Johansson från Slottet i Hamburgsund tog 1983 Nolhôtten till Hamburgsund för att erbjuda skärgårdsturer till boende och besökare.
Stellan var en berättare av ”guds nåde” som har satt Hamburgsund på kartan. Han var en av de första i sin genre som kombinerade historia och upplevelse med sina skärgårdsturer.
Restauranten Nolhôtten var ”navet” i turistföretag Nolhôtten Marin HB, som också bestod av skärgårdsbåten Nolhôtten och skepparen och historieberättaren Stellan Johansson. Tre verksamheter i tiden, en oslagbar affärsidé som levererade i över 30 år.
En normal 2,5 timmars skärgårdsrundtur började vid Nolhôttens egen bryggplats i Hamburgsund och gick först norrut i sundet och vidare mot Fjällbacka. Kryssade därefter vidare ut i skärgården och rundade Saltskärskäring och Hamburgö i söder för att därefter via Slottefjorden komma söderifrån genom sundet och åter till bryggplatsen i Hamburgsund.
Under skärgårdsrundturen berättade kaptenen, Stellan Johansson om alla de känd och okända, ruskiga och vackra platserna med historia och tradition i en av Bohusläns mest vackra och historierika skärgårdar utanför Hamburgsund och Fjällbacka. Nolhôttens lämnade Hamburgsund och dess farvatten som hon trafikerat med tusentals förtjusta och förnöjda gäster under 30 år den 28 september 2017. Både turister och Hamburgsundsbor saknar henne sedan dess. Det är något som fattas oss, inte minst det makalöst ovanligt igenkännande motorljudet som var hennes signum. På Hjalmars Kaj har vi placerat denna båt för lek, för att hedra både Stellan och Nolhôttens minne.
Nolhôttens historik.
1947 Beställd av Dampskipsselskapet A/S Torvastad, Haugesund för leverans våren 1948.
1983 Såld till Stellan Johansson, Slottet, Hamburgsund och omdöpt till Nolhôtten.
1983 När Stellan hämtade M/S Torvastad/Nolhôtten i Haugesund var han tvungen att lägga henne i Haugesund en dag för att folket skulle få möjlighet att gå ombord och säga adjö till sin passagerarbåt, som de åkt med varje dag i dryga 30 år. Det var en strid ström av besökare hela dagen och med tårar i ögonen klappade de båten och tackade för den tid som varit.
1983-1984 Båten byggdes om på Hamburgsunds Slip & Mekaniska Verkstad för att ge plats åt 50-60 sittande gäster. (max 97 ombord). Hela inredningen gjordes om, kök, salong och toalett och ingångsdörren flyttades till Bb - sidan. Plats för 50-60 st. sittande gäster. Max ombord 97 st.
Skrovet målades vitt från att tidigare varit blått och M/S Nolhôtten fick sin kajplats vid f.d. A/K Fernströms brygga i Hamburgsund. Nuvarande terminal för Väderötrafiken.
1985-2017 Skärgårdsturer i Hamburgsunds och Fjällbackas skärgård för turist- och charterpassagerare. En stilla förmiddag 28 oktober 2017 lämnar Nolhôttens Hamburgsund för sista gången, obemärkt och utan ”ståhej” enligt Stellans önskan.
2017 Nolhôttens återvände till Haugesund där hon har återfått sitt forna namn M/S Torvastad. De nya ägarna ämnar få henne kulturmärkt och planen är att hon så småningom skall genomgå en genomgripande restaurering.
Stort tack till Hamburgsunds bildarkiv för texter om Nolhôtten och Stellan. Tack för fina bilder som nu sitter på kajen fotograferade av Barbro Graaf.
Vill du läsa mer om Hamburgsunds bildarkiv och kanske gå med som medlem?
Besök Hamburgsunds Bildarkiv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.