Stafettpinnen på tur igen!

Ola Dahlman håller stafettpinnen.

Stafettpinnen på tur igen: Första stoppet – Hokahey Consulting

2017 startade traditionen med Stafettpinnen där ett företag uppmärksammas genom besök av kommunrepresentanter. Företaget får sedan själv utse nästa företagsbesök, en Stafettpinne.

Stafettpinnen ger er företagare möjlighet att styra våra besök, och det har ni gjort massor av gånger sedan dess! Tack vare er har vi fått inblick i många för oss nya och spännande verksamheter genom åren. Sedan kom pandemin, och då fick Stefettpinnen vila ett tag. På After work i maj 2022 var det dags att återuppta traditionen och ur en hatt med deltagare drogs första företaget att besöka – vinnaren var Hokahey consulting AB.

Du kan följa Stafettpinnens resa här och på vårt Facebook-konto "Näringslivsutvecklarna i Tanums kommun".

Här kan du läsa om de senaste Stafettpinnebesöken.

Kville Bed and Breakfast med stafettpinnen

Besök hos Kville Prästgård Bed & Breakfast

 

Stafettpinnen har varit i Kville på mysiga Kville Prästgård Bed & Breakfast. Denna gång var det vår kommundirektör Karin Martinsson som följde stafettpinnens resa, Karin berättar;

Marina Masula Tangen och Baste Andre Tangen köpte prästgården för 12 år sedan och öppnade strax därefter ett bed and breakfast i huset där de även har sin bostad. Både Marina och Baste Andre har sina rötter i Norge, men Baste Andre har bott i Kville i 20 år och har även delar av sin familj på gårdar runtomkring. När paret träffades lyckades Baste Andre locka med sig Marina till Kville, som först var lite tveksam till val av boendeort. Men hon har inte ångrat sig. Kville erbjuder en härlig miljö för de tre gemensamma barnen att växa upp i.

Jag bjöds in på kaffe i den hemtrevliga salongen där kakelugnen sprakade och värmde rummet. Marina och Baste Andre berättade om hur de utvecklat sitt företag och vad de tänker framåt. De erbjuder idag både rum och två lägenheter att hyra. Frukost serveras i den fantastiska matsalen där gästerna sitter tillsammans runt ett stort bord.

Säsongen är ganska kort, från midsommar fram till augusti. Marina och Baste Andre försöker förlänga säsongen, bl a genom att vända sig till hela sällskap. Verksamheten utvecklas successivt. Numer finns en pool på terrassen och huset är också utrustat med solceller. Marina arbetar fullt med deras bed & breakfast. Baste Andre arbetar till sjöss och är borta två veckor i taget. Jag frågar vad de önskar sig framöver och Baste Andre svarar: - Drömmen vore att båda två kan leva på intäkterna från bed & breakfast-verksamheten.

På frågan om vilket företag Marina och Baste Andre vill skicka vidare stafettpinnen till svarar Marina: - Jag vill att ni besöker Helene Nilebo, som driver Ö-keramik i Bottna.

Vid nästa stafettpinnebesök så hamnar vi i kommunens södra delar och i ännu en ny bransch, detta ser vi fram emot! Håll utkik!

Stort tack till Marina och Baste för ett trevligt besök på ert fina bed & breakfast! /önskar kommundirektör Karin Martinsson

Karin Martinsson, Sorin Raduta, Liselotte Fröjd och Karin Sörqvist i gymmet

Besök hos Granit Gym

Stafettpinnen har landat i Hamburgsund. Tillbaka i sin rätta miljö igen, hos Granit Gym, ”det lilla gymmet med stort hjärta”.

Sedan i maj 2018 driver Sorin Raduta tillsammans med sin sambo Karin Sörqvist verksamhet här i hyrda lokaler. Ett aktivt par, med många järn i elden!

- Vi huserade i Folkets hus först, där vi hade träningar i brasiliansk Jiu-jitsu. I slutet av 2017 kom tankarna att vi gärna ville ha en större lokal. Sedan dök denna möjlighet upp, där vi även kan erbjuda ett bredare koncept kring träning, berättar Sorin när han välkomnar oss in i gymmet.
- Det var faktiskt också så vi träffades, när vi tränade kampsport i Malmö. Så på den banan är det, avslöjar Karin leende.

På gymmet erbjuder man, förutom gymträning på egen hand även kampsport för vuxna och barn samt boxning och fyspass i form av cirkelträning. Lokalen är tillgänglig för medlemmar dagligen mellan klockan 05-23.

- Lokalen är inte så stor, och vi har därför fått använda ytorna så effektivt som möjligt. Loftet fanns inte från start, men där har vi kunnat placera maskiner och fria vikter, berättar Karin.

Hamburgsund är ett samhälle som flödar av fysisk aktivitet – här finns två yogastudios, friidrott, fotbollsklubb, spinning och Granit Gym, med allt de erbjuder. Och mycket mer. Att det är ett litet samhälle, där människor engagerar sig, märks också.

- Våra medlemmar är fantastiskt hjälpsamma, till exempel fick vi hjälp med att sätta in utrustningen vid uppstart och de är måna om gymmet och utrustningen. Här samsas ungdomar med äldre – värdefullt för alla, konstaterar Karin.

Granit Gym har nästan 100 medlemmar, vissa på årsbasis och andra delårsmedlemmar. Man erbjuder även specialpriser för pensionärer och studenter.

Vi undrar, vad står på önskelistan framöver?

- Det hade varit väldigt bra med lite mer yta, vi är lite trångbodda nu. Med mer yta skulle vi även ha plats för lite samvaro, några extra gymmaskiner och separat utrymme för gruppträning. Vi har båda två ”vanliga” heltidsjobb vid sidan av verksamheten, och dessutom har vi små barn som håller oss sysselsatta. Som det är nu så är gymmet obemannat. Hade det funnits fler timmar på dygnet skulle vi kunna erbjuda fler tjänster här. Tankarna är många, skrattar Karin och Sorin.

Den sista, obligatoriska, frågan – Vilket företag skickar ni Stafettpinnen vidare till?

- Vi vill gärna att ni besöker Marina på Kville Prästgård.

Ett stort tack till Karin och Sorin för ett trevligt besök på ert fina gym! /Kommunledningen i form av Liselotte Fröjd, kommunstyrelsens ordförande (M), kommundirektör Karin Martinsson samt näringslivsutvecklarna.

Jonas Nilsson med Stafettpinnen vid havet

Besök hos Miniäventyr

Stafettpinnen har hamnat "i plurret"

Nej inte så att den blev blöt, men den fick känna en sval havsbris längs strandkanten på den fina badplatsen ”Pluret” i Hamburgsund, väl mottagen av Jonas Nilsson som driver företaget Miniäventyr.

På stranden, med en fantastik vy ut över havet, berättar Jonas för oss om sitt företag, hur han hamnade i vår kommun och alla ideella engagemang - för de är många!

Men vi börjar med hans företag: Miniäventyr! Där han gör precis det, tar med sig sina gäster på små, genuina, äventyr i naturen.

Vi träffade Jonas för första gången när han kom och ”fikade in” på näringslivsutvecklarnas kontor, för ca 3 år sedan. Då var du på gång att starta ditt företag ”miniäventyr”, berätta om din företagsresa?

- Det började med att jag gick en guide-utbildning i ett projekt som Svinesundskommittén drev! En superbra utbildning, och där såddes en tanke att detta kanske är en företagsidé, inleder Jonas.

Och så blev det, efter många ”fika in” knöt Jonas en mängd kontakter och nu tre år senare är företaget etablerat.

- Det blev mycket kaffe då, skrattar Jonas, men många av fikastunderna har blivit till värdefulla samarbetspartners, och mycket mer.

Vad erbjuder du dina gäster för äventyr?

- Det började som skärgårdsäventyr, att ta med familjer ut i skärgården, men allt eftersom har jag utvecklat det mer till naturguidningar. Jag brinner för att lära ut om naturen, havet och livet i havet. Med stort fokus på hur vi ska ta hand om vårt hav och natur.

Fiske och Scary Seafood

- Nu har det blivit mest fiskekurser och Scary Seafood-äventyr, och det är precis vad det betyder: lär dig äta mat från havet som du kanske tycker är lite läskigt, lär dig att äta en sjöstjärna till exempel.

Efter en kurs på Tjärnö forskningslaboratorium blev det ett tillskott i äventyren, berättar Jonas! Tänk vad ny kunskap kan generera affärsidéer!

Varför träffas vi här idag, undrar jag?

- Min kärlek till havet, säger Jonas, och därför att det var här mitt företag föddes! På badplatsen ”Pluret” i Hamburgsund. Här är mitt andningshål! Och detta är Tanums kommuns bästa havsöringsvik! (Fast det ska man ju egentligen inte säga högt)

För 12 år var Jonas en av dom som startade öringsakademin.

- Det är egentligen inte själva fisket som driver mig, berättar Jonas, mer fiskevård.

Öringsakademien är en intresseförening som värnar om öppna vattendrag och förbättrade reproduktionsplatser i Tanums kommuns vattendrag.

Så det har blivit en stor del i Jonas företag, kurser i att fiska öring, den tid på året man får det.

Varför öring, Varför inte makrill?

Öring är en större utmaning, förstår vi efter att Jonas berättat.

- Du behöver veta hur du ska göra, makrill är enklare att fiska, det kan vem som helst. Men jag kan öringen, efter att i många år engagerat sig att restaurera och förbättra havsöringens lek- och uppväxtområden så har jag lärt mig ekologin.

Men också, öringen är godare!

Från Vänersborg till Hamburgsund

Jonas är hitflyttad från Vänersborg, förutom som företagare kan du träffa honom i en mängd olika roller i vår kommun: som ungdomsvägledare på våra högstadieskolor (det var för övrigt därför han hamnade i vår fina kommun, redan år 2003), i Öringsakademin men inte minst som en engagerad Hamburgsundsbo som drivs av att få saker gjorda och utveckla vårt samhälle.

Snorkelled, grillkåta, fisktrappa och stafettlopp - är några saker där Jonas har ett finger med i spelet. Och för det mesta inte bara ett finger, utan helhjärtat engagemang!

Jonas berättar om två event som gick av stapeln i år, gatustafetten för andra året och för första gången i sommar, ett SUP-lopp på Sundets dag.

SUP- lopp, det tror jag inte finns nån annan stans, hur kom du på den idén, undrar vi?

- Jag fick frågan om att göra en aktivitet på Hamburgsunds dag ”Sundets dag”, och tänkte att vi gör ju inget på ”sundet” den där dagen, och efter en promenad ”runt sundet” noterar jag det nya som ligger i allas trädgårdar, SUP-brädor! Så, så blev det till!

Men det tar inte stopp där, snart har du ett nytt event på gång, eller hur?

- Det är så roligt att göra evenemang! Snart är det dags för ”Tour de Tanum”, då tar vi fram cyklarna och cyklar för Barncancerfonden, runt hela kommunen!

Har du fler timmar än 24 h på ditt dygn?

- Den frågan har jag fått förr, skrattar Jonas, jag brukar svara, fundera vad du gör med din tid! Men jag har också skärmtid två timmar om dagen, enligt den fina statistikrapporten.

Men det märks att Jonas tycker det är roligt, och beskriver det så.

- Det är kul att samla folk, att alla får vara med. Mitt driv är ett levande samhälle och att vi ska roligt!

Och den sista, obligatoriska frågan: Till vilket företag vill du skicka Stafettpinnen vidare?

- Jag vill skicka stafettpinnen vidare till Karin och Sorin som driver Granit Gym i Hamburgsund.

Tack Jonas, för en fin pratstund på din favoritplats, en helt klart underbar plats, vid havet! Alla stora äventyr börjar med en kopp kaffe, skriver Jonas på sin hemsida, det ligger nog något i det!

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Elisabeth Jonsson
0525-180 76

Besöks/postadress

Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede