Tidigare prismottagare av Tanum Tackar

2018

Tanum Tackar 2018 tilldelas fiberföreningarna:

Resö fiber ekonomisk förening
Sannäs fiber ekonomisk förening
Kämpersvik-Ejgde fiber
Svenneby Bottna fiber ekonomisk förening
Lurs fiber
Världsarvets fiber ekonomisk förening
Kville fiber
Svandals fiberförening
Norra Bullarens fiber ekonomisk förening
Sundshultsfiber ekonomisk förening
Stenrike fiber ekonomisk förening
Vinbäcks fiber
Tanumshede Norra Fiber ekonomisk förening och Töftedalsfiber.

Motivering:

Utbyggnaden av bredband i Tanums kommun har till stor del skett genom insatser av fiberföreningar. Arbetet i fiberföreningarna har skett genom stora ideella insatser. Genom detta arbete har idag i princip alla fastigheter i Tanums kommun haft möjlighet att installera bredband i form fiberanslutning.

 

2016

Tanum Tackar 2016 tilldelas:

Orienteringsklubbarna Bullaren GOIF och Kvillebyns sportklubb

Motivering:

Bohuslän Dals orienteringsförbund ansökte 2011 om att Sverige skulle få stå som arrangör av VM i Orientering 2015 och att tävlingarna skulle förläggas till Tanum – Strömstad. Kvillebyns Sportklubb tillsammans med Idefjordens Sportklubb från Strömstad deltog i ansökan och presentationen för internationella orienteringsförbundet. Även representanter för kommunerna deltog i det arbetet. Det blev inte 2015, som gick till Skottland, utan i stället 2016.

VM i orientering har genomförts i Strömstad och Tanum och det har ingen kunnat undgå att märka. Arrangemanget blev en succé och har uppmärksammats både nationellt och internationellt för det utomordentliga genomförandet.

49 nationer deltog i de olika WM-tävlingarna WOC – WTOC. 91 nationer hade möjlighet att följa TV-sändningar och alla länder som har tillgång till webbsändningar kunde njuta av Tanum-Strömstad och dess vackra omgivningar. 340 tävlande deltog i WM i fotorientering (WOC). 107 tävlande deltog i precisionsorientering (WTOC). 4500 unika personer gjorde 12 200 starter i publiktävlingarna (ROC)

Det har varit publikfest under alla tävlingar och de tävlande, publik och arrangörer har alla varit mycket nöjda med genomförandet. Det har varit en riktigt fin PR för vår kommun. Ett särskilt tack till orienteringsklubbarna, som ställt upp med många ideella krafter, är på sin plats. Utan det stora engagemang och all den tid som klubbarna lagt ned, så hade inte VM i orientering i Strömstad Tanum kunnat bli den förebild det nu blivit för stora internationella orienteringstävlingar.

Personer från Kvillebyn och Bullaren som bör lyftas fram är Lasse Burman, Arne Långövik, Magnus Danielsson och Erland Svensson från Kvillebyn och Lennart Larsson från Bullaren.

Tack vare den strålande insats som gjorde Orienterings-VM till en succé, så förknippas Tanum nu med alla de positiva omdömen och upplevelser som tävlande, åskådare, arrangörer och journalister sprider över världen.


2012

Priset syftar till att uppmärksamma och belöna den som gjort särskilt värdefulla insatser till gagn för Tanums kommun och dess invånare. Ansvaret för prisets utdelande åvilar kommunstyrelsen.

Sven Bolinsson är pristagaren 2012.

Motiveringen lyder:

På Resö bor och verkar snickaren Sven Bolinsson. Sven har under hela sitt yrkesverksamma liv med starkt engagemang arbetat för att ge förutsättningar för åretruntboende och bibehållandet av service på Resö.

I mitten av 80-talet träffade Tanums kommun och Sven avtal om exploatering för byggandet av villor för åretruntboende på Resö, vilket genomförts.

Därefter har Sven bland annat byggt lokaler för skolan på Resö och radhus i anslutning till skolan. Radhuslägenheterna har varit ett viktigt alternativ för helårsboende på Resö.

Byggnationerna har skapat befolkningsunderlag för drivandet av skolan och för bibehållandet av den viktiga livsmedelsaffären på Resö.

Sven har också varit starkt engagerad i byggandet av Resö hamnmagasin. Resö hamnmagasin är en viktig samlingspunkt för de boende på Resö samt en viktig resurs för utvecklingen av besöksnäringen på ön.

Svens insatser har varit viktiga och bidragit till att Resö idag är ett livskraftigt samhälle för åretruntboende med både affär och skola.

Sven Bolinssons insatser för att utveckla sin hembygd förtjänar att särskilt uppmärksammas genom att tilldelas priset Tanum Tackar.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede