Bygdebok om Gerlesborg

Boken Gerlesborg – Från superi och synd till sommaridyll är ett utmärkt ortsexempel över livet och dialekten i en typisk men ändå unik nordbohuslänsk by.

Här kan man läsa om den nazistsympatiserande prästen, vars fosterson for till Norge för att ansluta sig till Waffen-SS och strida för Hitler.

Här finns också historien om den fattiga skomakarsonen som jobbade ihop tillräckligt med pengar för att studera till ingenjör på Chalmers. Drygt 30 år omkom denne bygdens son, på väg till Amerika för att studera järnvägsutbyggnaden, efter att ha blivit belönad med ett stipendium för denna studieresa.

Startskottet för arbetet med boken var när jag fick ärva negativ efter farfars morbror Henrik Almqvist. Han var en säregen person med sina sympatier hos syndialisterna och pacifisterna. Hans starka engagemang för arbetarnas sak visar sig bland annat i hans fotografier på arbetarna i Sotekanalen.

Negativen är huvudsakligen från 1920- och 1930-talet, och ledde till att jag blev intresserad av min egen släkt, bygden, dess invånare och dialekten. Under tio års tid har jag samlat material från arkiv och privatpersoner, intervjuat de äldre och upptecknat dialektord.

Boken är på 328 sidor och är uppdelad i fem delar och varje del åskådliggörs med exempel här på Tanums kommuns e-museum. Första delen beskriver bygden och dess historia med några kapitel om speciella händelser kopplade till bygden. Läs mer om galeasen m/s Sonjas förlisning här Pdf, 289.5 kB, öppnas i nytt fönster..

Andra delen är mer regionalhistorisk till sin karaktär och ska ge perspektiv och bakgrund. Läs mer här om stenhuggeriverksamheten Pdf, 667.3 kB, öppnas i nytt fönster..

Tredje delen består av biografier över personer som bott eller arbetat i Gerlesborg. Exemplet handlar om komministern Jörlin som en gång åkte på stryk av en full stenhuggare. Antagligen var det prästens hårda kamp mot superiet som hade viss skuld i omgången som resulterade i en blåtira. Läs mer om prästen här Pdf, 339.3 kB, öppnas i nytt fönster..

Den fjärde delen är tyngre och språkvetenskapligt förankrad och handlar om dialekten som talades i Gerlesborg. Här redovisas en kortare version om olika substantivs böjningar Pdf, 170.7 kB, öppnas i nytt fönster..

I den femte delen, ordlistan över dialekten i Gerlesborg, finns de två första sidorna tillgängliga, den del som täcker orden från och med ackurat till och med bagare. Här finns smakprovet ur ordlistan Pdf, 222.3 kB, öppnas i nytt fönster..

Här finns rättelser till texten i boken Pdf, 85.2 kB, öppnas i nytt fönster.. Rättelserna kommer att uppdateras.

Jesper Gunnarsson, Författare

Presentation av författaren finns här. Pdf, 39.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Var köper man boken? Pdf, 36.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Kundcenter

Välkommen till dina
kommunvägledare

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 31 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede

Informationsavdelning

0525-181 24

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede