Ett mecka för Ostronälskare!
90 procent av Sveriges ostron kommer från Tanums kommun

”Ostron är som livet, som tårarnas salt, som kroppen självt. Smaken skjuter ut i blodomloppet, bedövar våra sinnen" (Inger Grimlund, redaktör, matskribent)

-De anses av kännare vara av yppersta världsklass, om inte de bästa!

Bästa av förutsättningar ger bästa ostronen
Förutsättningarna i vattnet i vår skärgård, med sin låga temperatur, rena vatten och salthalt, gynnar ostronen.
Dessa är förutsättningar som var avgörande för att ostronet
Ostrea edulis överlevde när parasiter slog ut arten på många håll i Europa under 1960-talet. I Kosterhavets nationalpark pumpas friskt, syrerikt Atlantvatten in, bra underlag för skaldjur överlag men alldeles speciellt idealiskt för ostron.

Inom vår kommun finns alla möjligheter att både smaka på olika ostron och ett brett utbud av upplevelser kring ostron. Skördning, Ostronskola och Ostronprovningar erbjuds som exempel.

Vårt ”eget ostron”, det europeiska ostronet, Ostrea Edulis, även kallat Belon, förekommer från Medelhavet i söder till Norge i norr. Det anses av kännare vara av yppersta världsklass, om inte de bästa med ett härligt tuggmotstånd.
Utmed den svenska västkusten finns ostron ner till Varberg där den låga salthalten i vattnet begränsar utbredningen. De tätaste ostronbankarna finns vid 3-8 meters djup på sydvästsidan av öar med relativt sandiga, lätt sluttande bottnar.
Ostronet är 7-15 cm i diameter och har ett knaggligt och grått yttre. På insidan skimrar det av pärlemor och ostronköttet doftar hav och har en smak av saltvatten, mineraler, tång och umami.

"Det är som att sköta en trädgård" säger ostrondykarna som ser stor skillnad på ett välskött och ett outnyttjat ostronvatten. Ostronvattnen ägs av vattenägaren till 200 meter ut i havet och man måste således ha tillstånd av dessa för att få plocka ostron.
Det är markägaren som har rätt att skörda ostron på sin mark, dvs vem som helst får inte skörda dem själv.

Stillahavs ostronetCrassostrea Gigas ” I kosterhavet lever också sedan ca 15 år tillbaka då de kom med strömmar från danska vatten ostronet ”Crassostrea Gigas ” -stillahavsostronet. Det japanska jätteostronet, är det mest odlade ostronet i världen. Det kommer ursprungligen från Stilla Havet och är idag det vanligaste ostronet i europeiska vatten efter att ha planterats in i Frankrike på 1970-talet.

Ostronbönder och odlare i vår kommun

Kalvö Ostron

Kalvö Ostron- Åsa med dagens skörd

Kalvö Ostron är Ostrea edulis som lever fritt utanför Fjällbackas kust och handplockats av dykare eller fiskats av fiskare utrustade med håv, vattenkikare och vadarbyxor.

Här har man skördat ostron som ”ostronbönder” sedan 1600 talet och det är med en otrolig kunskap och vördnad om ostronbankerna Kalvö Ostron, driver sitt familjeföretag som erbjuder dig att själv plocka ostron, ostronskola och ostronprovningar.

Ostronet ”Crassostrea Gigas ” stillhavsostronet finns också i haven kring Kalvö och på Kalvö Ostron får du chans att prova de båda och utvärdera smakerna.

Läs mer om Kalvö Ostron och vad de erbjuder Öppnas i nytt fönster..

Se film från Kalvö Ostron här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

GrebbestadsOstron

Bröderna Klemming, Bengt och Peter Grebbestadsostron

Grebbestadostron är varumärket för det europeiska ostronet Ostrea edulis som lever fritt i Grebbestads norra och södra skärgårdar.
Ostronet ska antingen ha handplockats av dykare eller fiskats av fiskare med håv och kanske hjälpmedel som vattenkikare och vadarbyxor. Sedan maj 2023 är dessa ostron också ursprungsskyddade av EU något som förstås befäster Grebbestad som ”Ostronets huvudstad”

Idag utgör området för Grebbestadostron en betydande del av den återstående populationen av det vilt levande europeiska ostronet. Åtråvärt förstås, men våra ostron är också viktiga för våra hav och för att säkerställa artens fortlevnad begränsas fisket av Grebbestadostron till 50 000-60 000 per år och utförs i huvudsak av dykare som inte vidrör och stör botten där ostronen lever.

Läs mer om Grebbestadostron här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ;

Läs om Klemmingsostron Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se inslaget om Lotta Klemming Sveriges enda kvinnliga dykare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.;

Odlade Ostron

 

Havstensundsostron

Havstenssunds ostron

Havstenssunds Ostron är för närvarande den enda kommersiella odlingen i Skandinavien. Varje vecka under hela säsongen, som sträcker sig från september till och med maj månad, sorterar vi ut och skördar konsumtionsstora ostron som vi levererar till grossister, fiskhandlare, och direkt till restauranger. Sedan några år tillbaka skördar vi också ostron från det vilda beståndet, både de inhemska platta ostronen (Ostrea edulis) och de invasiva Stillahavsostronen (Crassostrea gigas).  Havstensunds Ostron är de mycket uppskattade ostron som används vid tävlingar i ostronöppning som Nordiska mästerskapen i Grebbestad i maj.
Vi arrangerar även event i vår lokal Södra Magasinet i Havstenssunds hamn och turer till vår odling.  Läs mer och Havstenssunds odlingar och vad de erbjuder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ostronakademin

Ostron akademin

Vad befäster Ostronets huvudstad som att dess egna akademi finns i Grebbestad.

Ostronakademien, en ideell förening som bildades 2004, arbetar för att öka kunskapen och intresset för det svenska ostronet ostrea edulis. Föreningen samarbetar med fiskare, forskare, markägare, krögare och turistnäring.
År 2005 tilldelades Ostronakademien hedersomnämnandet Årets Skarpsill av branschorganisationen Svensk Fisk.

Ostronakademien är öppen för alla intresserade och ett medlemskap är väl ett måste för alla Ostronälskare?

Akademin arrangerar varje år Nordiska Mästerskapen i Ostron öppning i maj och Ostronets dag i september.

Besök ostronakademins sida för mer information om aktiviteter och medlemsskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Odlade Ostron

Liten Ostronskola

Ostronens Skördetid
Ostronen plockas från första veckan i September t.o.m midsommar, då ostronen har sin fortplantningsperiod under Juli-Augusti och då är det viktigt att låta Ostronen vara.
Ostrea Edulis plockas när de är som minst 3-4 år gamla medan Crassostrea Gigas har en betydligt snabbare tillväxtfas och plockas när de är omkring 1 år. 

Ostronen är tvåkönade vilket innebär att samma individ kan fortplanta sig både som hona och som hane. När ett ostron blir könsmoget, vid ungefär ett års ålder, fortplantar det sig som hane. Vid tre års ålder kan de, om vattentemperaturen tillåter, fortplanta sig som hona och därefter som hane igen. Sedan skiftar de mellan hane och hona resten av sitt liv. Det livnär sig på växtplankton och kommer således som andra steg i näringskedjan.
Därav blir de mycket nyttiga, rika på spårämnen, mineraler, vitaminer och är det mest B12-vitaminrikaste livsmedel man känner till vilket är bra för bla blodbildningen.  Ostronet innehåller även den viktiga antioxidanten selen, så denna delikatess från havet är verkligen en sund och näringsriktig föda. På vintern bildas glykogen i ostronet vilket ger en viss sötma.

Förr fiskades ostronen med skavor, krattor och speciella tänger, numer endast av dykare. Grebbestadsostron och Kalvöostron fiskas båda endast för hand av dykare eller med vattenkikare. De är vildfångade och hantverket kring ostronbankarna är viktigt för ostronens fortlevnad och de i sig är viktiga för vårt hav med sina renande effekt.

”Rätt Ostron” Så vet du att du fått ”rätt ostron” Det finns två storlekar på ostronen: 1:or och 2:or. 2:orna är minst och måste ha en storlek på minimum 6 cm.
Vårt ostron är runda och platt till skillnad från de importerade, oftast franska, vilka ursprungligen kommer från Japan och är avlånga och kupiga.

Förvaring-
Förvara bara Ostronet med den kupiga sidan nedåt! Då stannar ostronvattnet kvar i den djupa skalhalvan. Annars rinner vattnet ut, den blir torr och dör fortare. Givetvis i obruten kylkedja! Skalen skall stänga sig när man knackar på det och ta alltid för vana att lukta på det - det skall lukta friskt hav.

Tillagning av Ostron - Ostronen kan givetvis redas på en mängd olika sätt, gratineringar, soppor etc. men många föredrar att äta vårt eget, Bohuslänska ostron naturellt p.g.a den förnämliga kvaliteten och smaken.
Om man vill dricka något gott till passar t.ex. ett torrt vitt vin, typ Chabli/Muscat bra. Ett annat alternativ är vår svenska Carnegie Porter som sitter fint men, Ostronakademiens egen Champagne är det ulitimata valet.

Tävlingar Ostronöppning - Det hålls tävlingar i ostronöppning, SM, NM, EM, VM osv. där man öppnar 30 ostron på tid och snyggt presenterade. På ca 2min och 30 sek kan man vinna VM på!

Namnet ostron kommer från grekiskan Ostrace som fritt översatt betyder röstsedel. Man använde nämligen ostronskalen som röstsedlar i demokratins gryning.

Källor: www.ostronakademien.se Länk till annan webbplats., Klemmings ostron, Kalvö Ostron, Havstenssunds Ostron, Klemmings Dyk

Boken vildplockade ostron av Lotta Klemming

Bok om Ostron Viltfågade Ostron: Recept, berättelser och bifångst av Lotta Klemming

 

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede