Kompisar i vått och torrt

Lise-Lotte Mårtensson och Maggie Svensson från Tanums Brukshundklubb

Natt blir dag – tack vare utomhusbelysningen kan föreningens medlemmar träna även sena kvällar. Här syns till vänster Lise-Lotte Mårtensson och Maggie Svensson.

I Tanums Brukshundklubb utbildar man hundägare och utvecklar relationen mellan människa och djur. Samtidigt har man roligt tillsammans och lär sig nya saker av varandra.

Det kittlar lite i magen när man svänger in på grusvägen mittemot gamla prästgården i Tanumshede och kör ut på majsfälten i novembermörkret. Men det är tydligt skyltat ”Brukshundklubb” och den starka utomhusbelysningen vid agilityplanen visar vägen till den röda klubbstugan.

Vi kliver in i stugvärmen, blir bjudna på fika och pratar föreningsliv med ordförande Lise-Lotte Mårtensson och vice ordförande Maggie Svensson från Tanums Brukshundklubb.

Berätta om er förening – vad gör ni?

Vi utbildar hundägare i hundägarskap vilket kan vara alltifrån social träning, lydnad och agility. Många kommer till oss när man har köpt en valp för första gången och vill lära sig mer. Vi anordnar kurser året runt med fokus på höst- och vårterminerna och våra medlemmar kommer från olika delar av landet. Många är delårsboende i kommunen och vill gärna ha tillgång till vår anläggning för träning och gemenskap.

Är det några speciella aktiviteter som är särskilt populära?

Valpkurserna har oftast många deltagare och intresset är även stort för allmänlydnad, agility och rallylydnad. Rallylydnad är en gren som växt snabbt de senaste åren där hund och förare utför övningar tillsammans utifrån olika instruktioner längs med en bana.

Vilka utvecklingstankar har ni?

Vi vill gärna har fler yngre medlemmar eftersom även barn och unga har stor glädje och nytta av att träna tillsammans med familjens hund. På vår önskelista finns också fler instruktörer så att vi kan anordna fler kurser. En inomhushall hade inte heller varit dumt, särskilt när vädret är för ruskigt för både hund och förare.

Vad är det bästa med att vara med i en förening?

Att man har träningskompisar som delar samma intresse. Vi har Öppen Träning ett par gånger i veckan och man lär sig alltid något nytt. Det är också fantastiskt att ha tillgång till agilityplanen och naturen runt omkring.

Vad är det som gör att ni engagerar er ideellt?

Det är främst glädjen över att göra det man tycker om tillsammans med andra och att dela ett gemensamt fritidsintresse.

Om ni fick sammanfatta föreningslivet med några få ord – vilka blir det då?

Då blir det nog vår slogan ”Klubben för dig och din hund” eftersom vi jobbar med både människor och djur. Om man har en bra relation med sin hund, då har man verkligen en kompis i både vått och torrt.

Mer information

Du hittar mer information om Tanums Brukshundklubb på föreningens webbplats Tanums Brukshundklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nyfiken på föreningslivet?

Letar du efter en förening – eller är du nyfiken på vad som händer i föreningslivet? Ta gärna en titt i Tanums kommuns föreningsregister eller prenumerera på vårt nyhetsbrev. Du kan också läsa mer i våra föreningspresentationer.

Tanums kommun – föreningar

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Föreningsverksamhet

Camilla Bratt
0525-183 37

Besöks/postadress

Kulturhuset Futura
Granvägen 1
457 30 Tanumshede