E-böcker och e-ljudböcker

Tjej med hörlurar mot rosa bakgrund


VIKTIGA FÖRÄNDRINGAR KRING VÅRA ELEKTRONISKA BÖCKER

Vid årsskiftet kommer vår nuvarande e-boksportal kulturivast.elib.selänk till annan webbplats att upphöra. Därefter kan du som låntagare inte längre logga in på sidan eller i Biblio-appen via Bibliotek: Kultur i Väst. Istället ersätts den av en ny sida fr o m 1 januari 2020: "Biblioteken i norra Bohuslän".

Från den 4 december upphör möjligheten att göra nya lån på den nuvarande sidan. Du kommer dock att ha möjlighet att lyssna/läsa redan påbörjade lån hela december. För att kompensera för detta så kan du från och med den 20 november låna upp till fyra böcker per vecka istället för det tidigare antalet två.

 

Låna

Låna e-böckerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För att ladda ner e-böcker måste du ha en pinkod knuten till ditt lånekort. Saknar du pinkod eller har glömt bort den, kontakta biblioteket.

Support och hjälp hittar du under rubriken Så funkar det


E-böcker - vad är det?

Har du en dator, läsplatta, surfplatta eller en modern mobiltelefon? Då har du tillgång till en mängd e-böcker att ladda ner.

En e-bok är en bok som har överförts till elektroniskt format och är alltså en datorfil. Vanligen köper eller lånar du e-boken via internet. Då laddar du ned boken från affärens eller bibliotekets hemsida.

De e-böcker Eliblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster distribuerar kan läsas i olika program beroende på var du läser dem — på dator, läsplatta, iPad, etc. Samtliga läsarprogram är gratis. Vilket som passar just dig bäst beror på hur och var du skall använda det.

Som regel består varje läsarprogram av ett bibliotek, där de böcker du laddat ner lagras, och en läsvy där du läser boken.

  • Du lånar böckerna med ditt bibliotekskort och en personlig pinkod
  • Lånetiden är 28 dygn. 
  • Du får låna maximalt två böcker under en vecka.
  • Det går inte att kopiera och skriva ut något. 
Biblio 

Biblio - en app för e-böcker

I appen Biblio är det enkelt att lyssna på ljudböcker med bra ljud i en tillgänglig design och det går också utmärkt att läsa e-böcker i textformat via samma app. Du hittar med andra ord samma böcker här som på bibliotekets e-bokssida Elib.

I appen kan du söka, utforska, låna, lyssna och läsa – både on- och offline. Med det vanliga lånekortsnumret får du tillgång till bibliotekets e-bokssortiment.

Appen finns tillgänglig att ladda hem i App Storelänk till annan webbplats och Google Playlänk till annan webbplats och den fungerar både för iOS och Android-enheter.

Första gången du använder Biblio väljer du "Kultur i Väst" som bibliotek & skriver in ditt lånekortsnummer.


Fler fria e-ljudboksresurser:

Övriga e-boksresurser

Hos Litteraturbanken kan du läsa och söka i svenska klassiska verk och ladda ned eböcker gratis.


Här hittar du internets största samling av nordisk littertur. Projektet skapar fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.


En omfattande samling e-böcker finns samlade i bibliotekskatalogen. Se alla fria e-resurser.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här finns en mängd spännande e-böcker, övervägande på engelska, att läsa direkt eller att ladda ner till din dator. Det går exempelvis att söka via författare, titel, språk eller genre. Missa inte kategorierna Bannlysta böckerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller Ockulta böckerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

E-texter på engelska och andra språk finns hos Projekt Gutenberg.

Andra e-bokslänkar:

  • En mycket omfattande samling e-böcker finns på Google bookslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  • Mashablelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster listar ett 20-tal fria tjänster för e-böcker

Historiska verk som e-böcker

Touch & Turn Library Reader

Bläddra i originalutgåvan av Eddan eller Vadstenadiariet! Med en ny typ av e-boksläsare från det svenska företaget Touch & Turn är det möjligt. Du ser sidorna exakt som i originalet och kan bläddra i boken med hjälp av datormusen.

Böckerna är på originalspråk och ofta är texten gammalmodig och svår att tyda om du inte har stor erfarenhet av äldre böcker. Tjänsten fungerar endast med operativsystemet Windows.

Telefon

Länkar

Symbol föreställande e-bok

Elib

Alla bibliotekets e-böcker finns att ladda ner från Eliblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.