Företagsturné hos vinnarna

Tisdagen den 22 januari 2019 åkte näringslivsutvecklarna på en liten turné i kommunen för att hälsa på ”hemma” hos våra pristagare från näringslivsgalan.

Från vänster Roger Johansson, Henrik Fredriksson och Elenor OlofssonFörstora bilden

Från vänster Roger
Johansson, Henrik
Fredriksson och Elenor
Olofsson.

Första stoppet blev hos Henrik Fredriksson, Årets lantbruksföretag, som vi träffade på i djupaste skogen i Bullaren. Henrik var för dagen i full färd med att fälla virke till en timmerstuga, en av alla sysslor han har. Till sin hjälp hade han Roger Johansson. Manuellt skogsarbete är en av många sysslor för Henrik. Hemma i den nybyggda ladugården på Liveröd ryms 150 nötdjur som föds upp till slakt.

Henrik och Roger bjöd på kaffe och gott sällskap i arbetsbilen, samtidigt som vi fick lära mer om Henriks verksamheter. Vi hoppas för Henriks och andra lantbruksföretagares skull att det blir mer regn under 2019, så odlingen av foder blir gynnsam.

Från vänster Elisabeth Jonsson, Björn Blixt, Åke Johansson, Magnus Johansson och Elenor OlofssonFörstora bilden

Från vänster Elisabeth Jonsson,
Björn Blixt, Åke Johansson,
Magnus Johansson och Elenor
Olofsson.

Efter att vi träffat Henrik rullade vi vidare och nästa stopp var i Remne hos Kranman, Årets innovatör. Kranman har växt och har idag 33 anställda. Grundaren och eldsjälen Åke Johansson, som tog emot oss, har konstruerat entreprenadmaskiner ändå sedan han var 17 år och glädjs över utvecklingen. Åke är en av våra företagare som gärna samarbetar med skolan. Detta är en av sakerna vi diskuterade över en kopp kaffe i Kranmans fina nybyggda personalmatsal. Förutom att Kranman erbjuder elever att komma på sin praovecka tar de även emot 6-7 sommarjobbare varje år.

Daniel Lindström och Elenor OlofssonFörstora bilden

Daniel Lindström och
Elenor Olofsson.

Efter ett trevligt möte hos Kranman gick turen västerut till Grebbestad och Greby Mejeri, där vi mötte upp en för månaden ”ledig” Daniel Lindström, Årets unga företagare. Ledig i den bemärkelsen att butiken är stängd under januari. Detta ger Daniel möjlighet att arbeta med annat, till exempel att bygga ett helt nytt kylrum i anslutning till gårdsmejeriet.

Kylrummet är mycket efterlängtat och kommer att göra att Greby Mejeri kan ha ett större lager och fler produkter att erbjuda. Det lät som Daniel har spännande nyheter på gång, kanske finns det utrymme får hårdostar framöver när kylmöjligheterna är större?

Elisabeth Jonsson och Mikael BohlinFörstora bilden

Elisabeth Jonsson och
Mikael Bohlin.

Sist på tur i Grebbestad var Micke Bohlin på Grebbestad Fjorden, Årets turistpris. Härligt att höra när Micke berättade om hur vintersäsongen utvecklats till att många gäster kommer även denna årstid! Bra för hela samhället att det är liv och rörelse på campingen. Detta ger förstås andra verksamheter i Grebbestad bättre förutsättningar för helårsöppet.

Grebbestads camping digitaliseras såsom övriga samhället. De har just monterat en checkinterminal där gästen själv checkar in och får tillgång till området även när receptionen är stängd.

Elenor Olofsson och Anders EdlundFörstora bilden

Elenor Olofsson och
Anders Edlund.

Sista stoppet för dagen blev Bröderna Axelssons El, Årets företagare. I slutet av oktober ifjol flyttade de in i sina nya lokaler i Tanumshede. Anders Edlund visade oss runt i de nya fina lokalerna, som även IOsoft hyr in sig i. På Bröderna Axelssons El jobbar cirka 30 personer, varav hälften på kontoret i Tanumshede. De har också arbetsplats i Strömstad samt på dotterbolaget Kungshamns El. Även Anders påtalade samverkan med skolan som mycket viktig. Anders nämnde Näringslivsdagen som en bra samverkansform. De uppskattar momentet att lämna in en utmaning som eleverna får jobba med på plats. Det ger möjlighet till kontakt med elever och att visa upp sitt företag. Bra att elever får kännedom om vilka företag och arbetsmöjligheter som finns i kommunen.

Ulrika Lorensson och Mathias SvenssonFörstora bilden

Ulrika Lorensson och
Mathias Svensson.

Vi hann besöka 5 av våra 6 ”vinnarföretag”. Havstenssunds Ostronodling, Årets marina företag, var inte tillgängliga på land idag, utan befann sig till havs och skördade ostron för fullt.

Tack till alla vinnare för ert fantastiska bidrag till Tanums kommuns näringsliv! Vi hoppas att priserna ger er uppmärksamhet på många sätt. Och tack för dagens trevliga besök och pratstunder!

Elenor Olofsson och Elisabeth Jonsson, näringslivsutvecklare

Kontakt

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede