Företagsturné jubilarer

Bildcollage från de fem besöken

”Med en enkel tulpan, på bemärkelsedan, vi har den äran att gratulera…”
Onsdag 5 februari 2020 åkte Näringslivsenheten på alldeles speciell turné, en ”Jubileumsturné”, då vi passade på att hälsa på och uppmärksamma några av de företag som har lite extra anledning att fira i år: Selin charter, Tanums hemelektronik, Hamburgsunds åkeri, Västerby trädgårdstjänst och Källaren.

Dagens första besök var hos Helena och Stephan Selin på Selin charter som i år firar 20 år.
Vid ett uppdukat frukostbord fick vi höra hur företaget startade.
-Det började för tjugo år sedan med en båt som hade plats för 12 passagerare. Med åren växte verksamheten, vi började jobba heltid i företaget och köpa större båtar. Idag har vi tre båtar: Två båtar ligger på Resö, den ena tar 50 och den andra 100 passagerare. Den senast inköpta båten, Saltskär, ligger på TanumStrand och tar 75 personer. Detta är en livsstil för oss, och även barnen hjälper till vid behov, berättar Helena och Stephan.
Många av deras turer bokas för bröllop, konferenser och i samarbeten med hotell. Tack vare hummerpaket och ostronevent har de nu en bra säsong ända fram till november månad. Glädjande att höra är att idag, 6 februari, har de en tur med 47 passagerare bokad till Ursholmen. Wow!
En trend de ser allt mer, besökare vill ut på båttur alla årstider, inte bara sommaren!

Från Resö rullar vi söderut till Tanumshede för att hälsa på hos Stefan Johansson på Tanums Hemelektronik, som också firar 20 år. Stefans lokal hittar man granne till Nordan.
Stefan berättar hur han redan som 10-åring började experimentera med teknik på sitt pojkrum.
- Jag fick en trasig TV av min pappa, och för att kunna använda den fick jag ta redan på hur man skulle göra för att reparera den. Jag gick till biblioteket och lånade en bok, och ringde runt till några reparatörer för att få tips. Jag löste det och fick TV:n att fungera, berättar Stefan. Intresset var fött och det tog först honom till Extrafilm, där han jobbade som tekniker, samtidigt som han började starta upp sin egen verksamhet.
Idag rör cirka 80% av reparationerna data, lagning av kretskort. Husbilsägare har också hittat till Stefan eftersom han är duktig på att laga batteriladdare. I butiken säljer han datorer, TV-apparater och tillbehör. Tanums Hemelektronik tilldelades 2012 ett Miljödiplom av Tanums kommun.
Hatten av för Stefan som gör ett helt fantastiskt arbete när det gäller hållbarhet genom att laga det som inte fungerar istället för att i onödan slänga och köpa nytt!

Nästa stopp var hos bröderna Bengt-Ove och Hans Gunnarsson på åkeriet Gunnar Johansson & Co i Hamburgsund. Ett av bröderna Gunnarssons företag är Hamburgsunds Åkeri, som i år fyller 50 år! Det vill vi förstås fira! Men deras verksamhet har rötter ännu längre tillbaka.
Vi träffas i deras nya fina kontorslokaler på industriområdet dit de flyttade i somras - de tidigare lokalerna i centrum av samhället fick på senhösten lämna plats åt ett helt nybyggt fint bed and breakfast. Hittills är de nöjda med satsningen på en för dem helt ny typ av verksamhet, och väntar med förväntan hur bokningarna och beläggningen kommer att bli den första sommaren.
-Bokningsläget ser ganska bra ut. Vi har fått god hjälp av bland andra Turistrådet Västsverige och Sparbanken Tanum när det gäller till exempel marknadsföring i digitala kanaler, berättar Hans.
- Egentligen är bolaget Hamburgs Åkeri inte så gammalt jämfört med vårt första bolag som startades redan 1927. Om sju år firar vi alltså hundra år, säger Bengt-Ove.
Vilket jubileum det lär bli!

Efter Hamburgsund bär det norrut igen, tillbaka till Tanumshede.
Här besöker vi först Jan Håkansson på Västerby Trädgårdstjänst, som i år fyller 25 år. Vi träffar Jan på Blomstergården på Tanum Shoppingcenter, blomsterbutiken som drivs av sambon Annika Olander. Jan började med verksamhet i skogen redan 1977. Han jobbade sedan utomlands fram och tillbaka under många år, bland annat utanför Hamburg på den största plantskolan i Europa. Annika hade fått igång verksamheten på Västerby Handelsträdgård och de märkte att efterfrågan på kringtjänster ökade markant. Jan startade då verksamhet här hemma för att erbjuda dessa tjänster.
De flesta uppdragen är sten- och trädgårdstjänster. Merparten av kunderna är privatpersoner men också offentlig verksamhet och som underentreprenör åt större företag.
- Vi har till exempel gjort jobb på Tanumskolan och i den nya parken i Tanumshede. Nästa steg som väntar där är Affärsvägen, säger Jan.
Idag sysselsätter hans företag tre till fyra personer på helårsbasis samt fem säsongsanställda för stenarbeten.

Det sista stoppet för dagen blir på restaurang Källaren. Vi träffar Gary Kellett och Klas Johansson just efter den största lunchrusningen. Nu är det deras tur att själva få lite mat i magen.
De har två jubileum i år, för 25 år sedan registrerade de sitt bolag och i år är det 20 år sedan de tog över restaurang Källaren.
- Det var 25 år sedan vi startade den första verksamheten som var Skafferiet i Grebbestad. För 20 år sedan började vi här på Källaren, och 2008 tog vi över Elgs bageri i Grebbestad och döpte om det till Sjögrens i backen, berättar Klas.
- På Källaren vill vi jobba med vällagad mat och bra råvaror, och förutom att vi serverar lunchbuffé arbetar vi en del med exempelvis catering till olika högtidsstunder och bröllop.
Sjögrens i backen, där Kicki Sjögren bakar makalösa godsaker, är öppet året runt och bidrar stort till att hålla samhället levande alla årstider. I Arlas rikstäckande tävling kom Sjögrens förra året på plats två i tävlingen ”Stans godaste semla”. I år hoppas man förstås på att knipa guldplatsen.

Vilken fantastisk dag vi haft, så härligt att få hylla några av våra jubilarer!
Ett stort tack till alla er företagare för att ni tog emot oss! Vi hoppas på att ni ska fortsätta att driva era framgångsrika verksamheter i många, många år till!

Elenor och Elisabeth, näringslivsutvecklare

Kontakt

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede