Var sjätte timme tar en människa sitt liv. Du kan göra skillnad!

Ibland är det svårt att veta vad du ska fråga eller hur du ska hjälpa. Men du kan göra skillnad bara genom att visa att du bryr dig och finns där.

Ta kontakt

Märker du att någon nära dig mår dåligt och kanske har förändrats på ett sätt som gör dig orolig? Prata med personen. Du kan säga: ”jag ser att du inte mår bra, vill du berätta för mig hur du har det?” Ibland kan det räcka med ett samtal för att en person ska vilja leva vidare och skjuta på planerna att ta sitt liv.

Lyssna

Visa att du bryr dig genom att fråga om det har hänt något särskilt. Försök att lyssna öppet och fördomsfritt, då ökar chansen att personen känner sig trygg och berättar. Var inte rädd för att det ska bli tyst. Under tystnaden bearbetas tankar och känslor. Öppna frågor är alltid bra men ibland behöver du ställa tydliga frågor för att samtalet ska komma igång. ”Vad gjorde du igår? Hur har du det i skolan/på arbetet?” Kommer det fram saker som personer upplever som positiva i sitt liv, lyft fram och förstärk dem.

Fråga om självmordstankar

När du ställer frågan visar du att det är okej att prata om självmordstankar. Du behöver inte vara orolig över att frågan ökar risken för självmord. Det är en myt. Du kan fråga: ”Är det så jobbigt att du ibland tänker på att avsluta ditt liv?” Om det är så: ”Hur du tänkt ut hur du skulle gå tillväga?” Långt gångna planer kan tyda på att situationen är mer allvarlig. Har personen varit i en liknande situation, hur hanterade hen situationen det då? Ta allt prat om självmord på allvar och lova aldrig att du håller någons självmordstankar hemliga.

Sök hjälp

Inge hopp genom att betona att det finns hjälp att få och diskutera hur du kan vara ett stöd. Erbjud dig att följa med och söka hjälp. Försök hjälpa personen att lugna sig genom att bara prata eller andas lugnt, stanna kvar och kontakta gärna någon som hen är trygg med. Lämna aldrig någon som är självmordsnära ensam. Verkar personen inte ha kontroll över situationen se det som ett nödläge – ring 112 eller åk till en psykiatrisk akutmottagning på närmaste sjukhus.

Mår du själv dåligt? Håll inte dina tankar för dig själv. Det finns hjälp att få. Du är inte ensam.

Akut

Ring 112 om du eller någon behöver akut vård eller hjälp.

Krissituation

På Självmordslinjen som drivs av föreningen Mind kan du som mår dåligt chatta eller prata i telefon med deras volontärer alla dagar.

Självmordslinjen telefonnr: 90 101

www.mind.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80. (Alla dagar 21–06)

Ibland behöver du dela dina upplevelser, dina tankar och känslor med någon som lyssnar. Jourhavande medmänniska är till för dig som söker medmänskligt stöd.

------------------------------

Tanums kommun uppmärksammar den internationella suicidpreventiva dagen som infaller den 10 september, en dag som lanserats av Världshälsoorganisationen (WHO) för att sätta arbetet med att förhindra självmord på agendan. Varje år uppmärksammas den suicidpreventiva dagen världen över med syfte att prata och öka kunskapen om att förebygga suicid. I samarbete med Västra Götalandsregionen.