Tanums kommun 50 år: Still going strong sedan 1988 - Bullarerevyn

Några av deltagarna i Bullarerevyn

Ur Folkparken 2020, från vänster: Annika Kjellqvist, Roland Andersson, Marina Kärnfalk, Håkan Andrésen, Michael Halvarsson, Marie-Louise Andrésen, Patrik Arvidsson och Rita Johansson.

Den är klassisk, kultförklarad och gjord av kartong. Och målad i en vacker smultronröd färg. Folkabussen står parkerad i rummet bakom scenen i Bullaregården. Här förvaras spår och minnen från över trettio års revyarbete, prydligt och organiserat.

Det är svindlande att se all dekor, kostymer och rekvisita. Annika Kjellqvist går och tittar, suckar, ler och minns. Hon, tillsammans med många andra eldsjälar, är med i teaterensemblen Bullingen, som från 1980-talet har skapat och framfört revyn:

- Allt vi har hittat på…. Vi har drivits av inspiration och glädje. Det har skapats en enorm energi. Och det har varit viktigt för att orka. Det behövs ju så väldigt mycket, för att en revy skall bli bra. Och vi vill göra det här själva. Det skall vara lokalt och nära på riktigt, handla om vår plats på jorden, om Bullaren. Alla engagerar sig på det de är bra på. Man tillför det man kan.

Revy 2015: Nederst från vänster: Marina Kärnfalk, Annika Kjellqvist. Överst från vänster: Marie-Louise Andrésen, Rita Johansson

Arbetet med planering och författande av sketcher, scenarbetet, ljus och ljud, skådespeleri och musik, all den logistik och samordning som en stor scenföreställning kräver, handlade och handlar om en strävan mot ett gemensamt mål: att skapa en fantastisk föreställning. Många människor har varit delaktiga i arbetet. Hon minns hur det var 1988, året när allting började:

- Vi hade planerat för två föreställningar men det blev sex!

Den första föreställningen var två teaterstycken. Premiär på Trettondedagsafton 1988. Framgången satte tonen för kommande föreställningar och år; man drog fulla hus. De 200 platserna per föreställning såldes slut på ett kick och intäkterna gick oavkortat till den då planerade Bullaregården. I en lokalrevy ingår det att reflektera över sådant som händer i ens omgivning. Politik och makthavare skall bli föremål för intelligent häcklande, lättsamt och allvarligt på samma gång. Annika berättar att nyårskrönikorna skrivna av Valborg Hult var en viktig grund för de tidiga föreställningarna, mellan pjäserna, med Henry Kristoffersson som konferencier i bullarfrack. Året därpå fick bygget av Tanum Strand och Bullarebygdens kommunledamöter ta en del stryk. Några år framåt i tiden, 1998, utgjorde systembolagsdebatten i Tanum och Vitlycke museum grund för kritiska sketcher. Många, många har genom åren fått sig en släng av revysleven, också bullingarna själva. Föreställningarna hölls i början i Backa skola. Bullaregården stod klar 1995 och då började dess scen användas för revyn.

Aktörerna i revyn Flower Power 2020

Aktörerna i Flower Power 2020

Orkestern till Flower Power 2020

Orkestern i Flower Power 2020

Den smultronröda folkabussen spelade en central roll i uppsättningen av revyn 2020: ”Flower Power med Bullingen”. 2019 års upplaga utspelades under en musikfylld kväll i en folkpark på 60-talet. Pandemin stoppade upp alltihop: 2021 ställdes helt in. En enda gång under dessa decennier, förutom pandemiåret, har ensemblen själva valt att ta en paus. Det var 2018:

- Vi behövde tanka, vila, organisera om så att vi orkar med arbetet på ett annat sätt i framtiden, säger Annika.

Vad blev resultatet?

- Det största vi gjorde var att skjuta på premiären fyra veckor, så att vi kan vara lediga över jul och nyår. Det var dags att se hur det är, det där att fira jul som vanliga människor…

Regissörer av revyn har kommit och gått genom åren. Länge samarbetade man med Birgitta Bergström, från teaterprojekt Bohuslän, och det kändes väldigt tomt när hon gick ur tiden. Calle Bäckström regisserade revyn de första åren. På senare tid har också rutinerade musikalartisten Nina Hammarklev hjälpt till med koreografi och sång. Regissör 2022 är Michael Halvarsson, som har regisserat många års revyer. Och nu är det alltså dags igen. I pandemins efterdyningar är det speciellt: mycket svävar i luften och i tiden, det finns många idéer. Och förstås, stor förväntan från alla håll. Biljettsläpp inför 2022 års upplaga är den 5 december, premiären den 4 februari.

Generalrepetition, då?

- Det där är ju alltid lite osäkert. Men absolut senast den 3 februari.

Hur blir framtiden?

- Vi fortsätter, så länge vi orkar och vill. Idéerna tar ju inte slut!

(klicka på bilderna för förstoring)

Revygänget vid Bullaregårdens 20-årsjubileum 2015

Revygänget vid Bullaregårdens 20-årsjubileum 2015