Suicidepreventiva dagen uppmärksammas med tre föreläsningar

Den 10 september infaller den suicidpreventiva dagen. Dagen lanserades av världshälsoorganisationen (WHO) för att uppmärksamma det viktiga arbetet med att förhindra självmord.

Tanums kommun uppmärksammar den suicidpreventiva dagen genom att arrangera tre digitala föreläsningar om psykisk ohälsa under veckan. Föreläsningarna arrangeras i samarbete med övriga kommuner i Fyrbodal och Suicide Zero.

Föreläsningar

Våga fråga äldre

10 september klockan 14.00-15.30, föreläsningen riktar sig till dig över 18 år som vill lära dig mer om bland annat åldrandets utmaningar, hur man pratar med någon som inte mår bra och varningstecken att vara uppmärksam på.

Föreläsningen går även att se tillsammans med andra och Tanums kommun, välkommen till kommunhuset, Apoteksvägen 6 Tanumshede, möteslokal Bullarsalen.

Våga fråga

11 september klockan 18.00-19.30, föreläsningen riktar sig till dig över 18 år som vill veta mer om bland annat hur man pratar med någon som inte mår bra och varningstecken att vara uppmärksam på.

Livsviktiga snack

12 september klockan 18.00-19.30, föreläsningen riktar sig främst till vårdnadshavare till barn 9-12 år.

Om arbetet med suicidprevention

Tanums kommun arbetar med suicidprevention och psykisk hälsa på flera olika områden. Bland annat får alla elever i årskurs 8 utbildning i YAM (Youth Aware mental health) vilket syftar till att utveckla elevers färdigheter för att möta livets svårigheter och öka kunskapen om psykisk hälsa. Tanums kommun genomför även interna utbildningar för personal i metoden MHFA (mental health first aid). Syftet med utbildningen är att ge ökad kunskap om psykisk hälsa och sjukdom, lära sig att känna igen och ingripa vid kriser, ta emot information samt bekräfta och uppmuntra till att söka lämplig psykiatrisk hjälp.

Var sjätte timma tar en människa sitt liv i Sverige. Tiotusentals varje år får beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. På bland annat Suicide Zero Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Steg för livet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns information om hur du som medmänniska kan agera om du misstänker att någon i din närhet inte mår bra.

Exempel på hjälplinjer och stödsajter