En del av kommunens energieffektivisering är att se över belysningen

Fastighetsavdelningen kommer under hösten 2022 att slutföra arbetet med att modernisera belysningen i kommunens samtliga idrottshallar. Sparvallens belysning och Hedeskolans gymnastiksal är två exempel på arbete som avslutats.

  • Den nya belysningen på Sparvallens konstgräsplan i Tanumshede har två nivåer för att spara energi, en nivå för träningsljus och en för matchljus.
  • Hedeskolans gymnastiksal har fått ny belysning och den nya belysningen drar 900 W, jämfört med tidigare 6 200 W.

Löpande arbetar fastighetsavdelningen med att minska våra fastigheters energiförbrukning. Byte av armaturer kommer att öka då EU:s nya RoHS-direktiv siktar på att minimera farliga ämnen i belysningsprodukter. Detta är ett stort steg mot en grönare framtid. I februari 2023 förbjuds import och tillverkning av kompaktlysrör och T5 cirkellysrör. Augusti 2023 införs förbud mot import och tillverkning av T8- och T5-lysrör.

Tips på vad du kan göra med din belysning för att åstadkomma en besparing

Verkningsgraden hos en traditionell glödlampa är blygsamma cirka 5 procent. Det betyder att 5 procent av inmatad effekt blir till nyttigt ljus och resterande 95 procent blir oönskad värme.

LED-lamporna har högre verkningsgrad och då räcker det med lägre inmatad effekt för att få samma ljus. LED-lampor har en verkningsgrad på 35 procent, det vill säga runt sju gånger högre. Därför räcker det med en sjundedel av effekten för att få samma ljusutbyte, jämfört med en glödlampa.

Här får du ett tips från energirådgivarna i Hälsingland som enkelt kan utföras hemma, om du har lysrör Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

God energijakt hälsar fastighetsavdelningen