Det viktiga spökfiskeprojektet fortsätter

Tanums kommun har fått fortsatt stöd för Spökfiskeprojektet Tanum. Det nya heter Spökfiskeprojektet Tanum SJV/LOVA. Detta lyckosamma projekt, som startade 2019, syftar till att samla in förlorade fiskeredskap och annat marint skräp. Nu fortsätter vi fram till 31 mars 2026, med möjlighet till förlängning ytterligare ett år.

Projektledaren Per-Olof Samuelsson säger:

-Det är fantastiskt att vi får fortsätta med detta viktiga arbete, det finns fortfarande förlorade fiskeredskap och annat marint skräp som behöver rensas från havet. 2024 års projekt avslutades innan hummerfisket i september och nu väntar yrkesfiskarna på att få komma ut och dragga och att få bidra i detta viktiga havsmiljöarbete. Flera har redan kontaktat mig och är redo.

Under de 6 år som projektet pågått har havet utanför kommunens kust blivit befriat från följande:

  • 2 900 hummertinor – viktigt att tinan är märkt med ägarens namn utöver grundmärkningen på kulan, det gör att ägaren kan få tillbaka upplockad tina.
  • 561 havskräfteburar, 153 garn (cirka 8 kilometer), 76 ryssjor med mera.
  • 163 humrar och 110 torskar har släppts tillbaka i havet.
  • 412 hummertinor har lämnats tillbaka till glada ägare.

Nytt för detta spökfiskeprojekt är att det är gemensamt med Strömstads kommun där Tanums kommun är projektägare.

-I gränsvattnen Tanum/Strömstad, och då speciellt in på Strömstadssidan, har det inte draggats så mycket så där ska det bli extra spännande att se vad vi får upp, berättar Per-Olof. I samarbete med Kosterhavets Nationalpark har de markerat platser på sjökort där vi inte ska dragga.

Syfte och mål med projektet

Syftet med projektet är att plocka upp borttappade fiskeredskap, främst hummertinor, med förhoppningen om att detta leder till bättre bestånd av torsk, sandskädda och hummer.

Målet med projektet är att ta upp så mycket förlorade redskap och annat skräp som möjligt under projektperioden.

Projektet består av

  • draggning med yrkesfiskare efter förlorade fiskeredskap, inte grundare än 20 meter för att inte skada brunalgsbältet, och
  • dyka efter förlorade fiskeredskap runt sjömärken, stenrev och i bergskanter, det vill säga på platser där ordinarie draggning inte kan ske.

Det beviljade stödet är 100 procent av projektkostnaden och på 1,8 miljoner kronor från EU:s havs- och fiskerifond via Jordbruksverket samt av Länsstyrelsen i Västra Götaland via LOVA.

Klicka på bilderna nedan för förstoring.

Torsk befrias.Förstora bilden

Torsk befrias.

Tena bärgas.Förstora bilden

Tena bärgas.

Hummer befrias.Förstora bilden

Hummer befrias.

Bärgat plastkar.Förstora bilden

Bärgat plastkar.

Dagens "fångst".Förstora bilden

Dagens "fångst".

Eu-logganFörstora bilden