Brandvarnardagen 1 december

""

Vi är många som tänder levande ljus när de ljusa timmarna utomhus blir färre. Och än fler ljus tänder vi under december. Kom ihåg att testa din brandvarnare!

För att brandvarnaren ska ha en bra funktion behöver bland annat batteriet vara fräscht. Men ibland faller det ur minnet att kolla sin brandvarnare. Nu kan du registrera dig och få kostnadsfria SMS-påminnelser och denna tid på året är ett bra tillfälle att få dessa.

Årligen inträffar drygt 20 000 bostadsbränder i Sverige och 85 procent av de som omkommer eller skadas svårt av brand gör det i sitt hem. En tredjedel av alla bostadsbränder startar i köket och december-januari är de månader då flest spis-och eldstadsrelaterade bränder uppstår.

I år när energipriserna är extra höga är risken stor att fler väljer att elda i kaminen för att dra ner på elkonsumtionen - Brandskyddsföreningen uppmanar därför alla att se över sitt brandskydd hemma och kontrollera att brandvarnaren fungerar. En brandvarnare är en bra och billig livförsäkring.

Brandvarnartips från Brandskyddsföreningen:

  • Placera brandvarnaren i taket och läs alltid tillverkarens anvisningar om placering.
  • Ha minst en brandvarnare per våningsplan. Det bästa är om de är seriekopplade, vilket innebär att alla brandvarnare piper oavsett var i huset det brinner.
  • Se till att dina brandvarnare har standardmärkningen SS-EN 14604.
  • Placera brandvarnaren i eller intill sovrum och tänk på att dörrar och väggar dämpar ljudet. Låt dörren till sovrummet vara öppen så att du hör om det larmar när du sover.
  • Glöm inte brandvarnare i stugan och båten – och ta gärna med en resebrandvarnare på resan.