Välj miljövänlig konfetti och undvik ballongsläpp när du firar

Vimplar

Fira och gläds under sommarens festligheter samtidigt som naturen inte tar skada av nedskräpning och plast. Satsa på till exempel såpbubblor, vimplar och blomblad i stället.

Skippa plasten

Konfetti och ballonger är ofta gjorda av plast eller latex. När de blir liggande som skräp i naturen bryts de ner till mindre delar och blir så kallad mikroplast. Det som hamnar på gatan kommer att hamna i ett vattendrag och slutligen i havet. Mikroplasterna stannar kvar i ekosystemet, de försvinner inte. Mikroplaster förekommer i dag i alla jordens marina miljöer. Det finns på havsbotten, i vikar och kustområden, på stränder och levande organismer. Ballonger som släpps upp i himlen ramlar ner någon annanstans där det kan göra stor skada för djuren. De kan fastna i matsmältningssystemet, vilket leder till att djuret svälter ihjäl.

Använd blomblad, såpbubblor och flaggspel

Istället för att använda konfetti av plast kan man använda nedbrytbar konfetti. Blomblad, fågelfrön och ris är fina miljövänliga alternativ till konfetti och glitter. Det finns även nedbrytbar konfetti att köpa. Istället för ballonger kan man blåsa såpbubblor, hänga upp flaggspel eller hitta egna kreativa sätt att fira.

Här kan du läsa mer i pressmeddelandet från Kommunernas internationella miljöorganisation (KIMO)PDF (pdf, 88.8 kB).