Tanum behåller tronen som länets mest företagsamma kommun

En pil uppåt

Tanum är återigen Västra Götalands mest företagsamma kommun, enligt Svenskt Näringslivs undersökning ”Företagsamheten”. Ända sedan 2002 har Tanum toppat undersökningen.

-Vi är glada att Tanum fortsätter att år efter år ligga i topp i länet. Tanum är en företagsam kommun med många driftiga personer. Nya företag startas kontinuerligt, företag flyttar hit och våra befintliga företag växer. Vår vision är att tillsammans med företagen skapa de absolut bästa förutsättningarna för att starta, driva och utveckla företag, säger Liselotte Fröjd, kommunstyrelsens ordförande.

Även när det gäller nyföretagsamheten ligger Tanum bra till på rankinglistan. Tanums kommun har den högsta nyföretagsamheten i Fyrbodal med 10,6 av 1 000 nyföretagsamma personer, vilket är en ökning med 1,5 person. Även när det gäller nyföretagsamma kvinnor toppar Tanum listan över Fyrbodal.

Livskraftiga företag i Tanum

I undersökningen mäts även företagens överlevnadsgrad, och där visar Tanum ett mycket fint resultat. Nära 80 procent av de nystartade företagen 2014 var fortfarande aktiva 2018, vilket placerar Tanum på en fjärdeplats inom Fyrbodalregionen. Nytt för undersökningen i år är att man även mäter den äldre företagsamheten, vilket avser personer som är äldre än 64 år, samt kopplar hur dessa når upp till ett satt inkomstkrav. Tanum hamnar på en andraplats med sina 30,4 procent av äldre företagsamma personer. Av dessa når 23,7 procent inkomstkravet.

-Detta visar inte bara att det startas många företag i vår kommun, det startas också livskraftiga och framgångsrika företag, säger Elenor Olofsson, näringslivsutvecklare.

Svenskt Näringsliv publicerar årligen undersökningen ”Företagsamheten”, en totalundersökning som mäter antalet företagsamma personer. En företagsam person definieras som någon som antingen har en F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är vd/ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag. Undersökningen är gjord på individnivå. Även om en person driver tio företag så räknas man bara med en gång.

Företagsamheten i Tanum hamnar 2018 på 19,8 procent vilket är 0,1 procent högre än föregående år. Detta innebär att 1 804 av invånarna i Tanum är företagsamma.

I Tanums kommun finns drygt 2 400 företag.

Svenskt Näringslivs undersökning i sin helhet hittar du härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.