Så eldar du rätt

Eldning i kamin

Nu är säsongen inne då det kan vara extra skönt att tända en brasa i kaminen eller öppna spisen för att få extra värme. Tänk på att elda rätt, annars kan hälsofarlig rök spridas i området.

Kaminer, köksspisar, pelletskaminer, kakelugnar och öppna spisar. Eldning kan ske i flera olika eldstäder, var och en med sin funktion och egenskaper.

De generella reglerna för småskalig eldning är:

  • Ved som eldas ska vara torr.
  • När du tänder bör inomhustorkad, finhuggen ved (upp till 5 cm i tjocklek) användas.
  • Material som inte är tänkt som bränsle eller som är tillverkat av avfall får inte eldas. Målat eller impregnerat träavfall får inte eldas. Wellpapp och kartonger, till exempel från mjölkpaket, ska inte eldas utan i stället läggas i behållarna vid återvinningsstationerna.
  • Endast rent, torrt och obehandlat trä får eldas.

Här kan du läsa mer om vedeldning och även läsa Naturvårdsverkets skrift "Elda rätt".

Här kan du läsa om ved- och pelletseldning.