Julbordsdags

Dukat julbord

Lite tips till restauranggäster och till er som serverar julbord, inför en av årets stora mathändelser, vårt julbord!

Detta julbord kan ju innehålla allt från klassiska skinkan till mer ”gröna” alternativ, vegetariskt och veganskt. Oavsett vad du väljer att äta eller ni som serverar julbord så är det bra att tänka på följande:

  • Finns det någon serveringsansvarig i restauranglokalen som gästerna kan fråga, till exempel om allergener eller alternativ.
  • Upplägget av mat bör vara så att gästerna inte behöver sträcka sig över flera fat för att nå ett annat. Använd is och kylplattor och värmeplattor för att hålla kyla respektive värme.
  • När maten är slut på uppläggsfat, skålar och i karotter bör dessa ersättas med nya, istället för att fylla på de tomma. Även nya ”dekorationer”, frukter eller grönsaker, dessa ska vara sköljda och rengjorda.
  • Kontrollera att det finns tillräckligt med skedar, tänger, och andra redskap att ta maten med, och att dessa är anpassade för faten, så att dessa redskap inte halkar ner i maten.
  • Lägg gärna en handduk runt brödet och osten som ska skäras av gästerna, alternativet kan vara att enbart servera skivat bröd och ost.
  • Stearinljus och lampor på och omkring julbordet är stämningsfullt, de bör dock placeras så att ingen stearin droppar i maten eller att någon ljuskälla stjäl kyla från maten.
  • Undvik varmhållning längre än 2 timmar.
  • God handhygien är alltid viktig, speciellt som julbordet innehåller mat som inte är värmebehandlad.

Smaklig måltid!

Miljöavdelningen önskar trevlig advent!